Oslo Pride tas inn i statsbudsjettet

Nyheter
Foto: Branden Harvey fra Unsplash

Oslo Pride tas inn på statsbudsjettet fra og med 2022. Kultur- og likestillingsminister Abid Raja forklarer årsaken til det slik:

Vi er dessverre ikke i mål i Norge. Det er mange holdninger i Norge som må endres. Folk spytter etter homofile på gaten, de skeive blir fortalt at de skal henge seg selv. Og mange skeive opplever at de har lavere livskvalitet på grunn av holdningene i samfunnet, og legger til:

–Dette er en viktig symbolsk anerkjennelse.

Oslo Pride er en festival og et kulturarrangement i Oslo som arrangeres i siste halvdel av juni hvert år. Festivalen er for alle mennesker som støtter eller føler tilknytning til LGBTI+-bevegelsen.

Oslo Pride er en frivillig festival som baserer seg på statlig og kommunal støtte. Den koster rundt 10 millioner kroner å arrangere, og utover den offentlige støtten, er inntektskildene det de selger på egne arenaer. Statsstøtte er derfor veldig viktig.

Ikke tradisjonelt fått store bevilgninger

Skeiv kunst og kultur har ikke tradisjonelt fått store bevilgninger eller midler generelt.

– Det er ikke nødvendigvis sånn at man blir anerkjent i kulturbransjen, derfor tror jeg nettopp denne typen ordning er essensiell, sier Dreyer og får støtte av Raja:

Det å komme fast inn på statsbudsjettet løfter Pride sitt renommé, både internasjonalt og i Norge. Det viser at staten legger vekt på deres betydning i dette landskapet.

Kultur- og likestillingsministeren mener Oslo Pride skal være en aktør i Norge og i internasjonal sammenheng.

Skeivt kulturår 2022

Det gis også 5 millioner til tilskuddsordning for «Skeivt Kulturår 2022».

Skeivt kulturår skal markere at det er 50 år siden det å være homofil ble avkriminalisert, og midlene er tilgjengelige å søke på allerede i år.

– Alle vil kunne søke om penger fra Kulturrådet om dette, for å gjennomføre store og små arrangementer. Alt fra debattprogrammer, utstillinger, kulturarrangement, sier Raja til NRK.

Og legger til at alt fra festivaler, bibliotek og museer kan søke om midler.

På spørsmål fra NRK om5 millioner kroner er nok, svarer han:

 5 millioner er mer enn null. Og per nå, har det ikke vært noe.

Kulturministeren håper alle får nytte av pengene.

– Jeg tror på holdningsendringer i hverdagslivet – og det må gjøres i by og land. Også i de tette områdene.

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter

Foto: James A Molnar fra Unsplash

Fri’s nye politisk plattform

Organisasjonen Fri vedtok nylig sin nye politiske plattform. Den er svært omfattende, men bør leses ettersom Fri har stor innflytelse på den politiske utviklingen knyttet