Skottlands regjeringsparti Scottish National Party (SNP) suspenderer bruken av pubertetsblokkere i en stor helomvending, etter å ha lest en knusende britisk rapport av barnelegen Hilary Cass. Det skriver Document.no.
Sandyford-klinikken i Glasgow, som har blitt kalt «Tartan Tavistock», flytter i kjølvannet av Cass Review, skriver The Telegraph.
Barnelegen Hilary Cass ledet undersøkelsen. Da delrapporten ble publisert i 2022 førte det blant annet til at Tavistock-klinikken ble stengt ned, da Cass konkluderte med at behandlingen ikke var trygg for barn.
Sandyford, som er den eneste spesialisttjenesten for unge under 18 år i Skottland, skriver i en uttalelse på sin nettside ifølge The Scotsman:
«Henvisninger fra Sandyford Sexual Health Services til Paediatric Endocrinology for forskrivning av pubertetsundertrykkende hormoner er satt på pause for alle nye pasienter som vurderes av Young Person’s Gender Service.
Pasienter i alderen 16-17 år som ikke har blitt behandlet av pediatrisk endokrinologi, men som fortsatt søker behandling for sin kjønnsinkongruens, vil ikke lenger få forskrevet kjønnsbekreftende hormonbehandling før de er 18 år.»
I mars ble det kjent at det engelske helsevesenet (NHS) sluttet med å bruke pubertetsblokkere for kjønnsforvirrede barn. Nå følger den skotske regjeringen etter, bare 17 dager etter at de innførte en ny hatlov som truet med å fengsle folk som ikke aksepterte den moderne kjønnsideologien.
SNP har tidligere sagt at det skotske helsevesenet vil ta seg tid til å gjennomgå funnene, og antydet at mange deler av den fordømmende Cass-rapporten for NHS England ikke gjaldt Skottland.
Så sent som mandag insisterte ministrene på at det ikke ville bli tatt noen avgjørelser med det første om hvorvidt man skulle følge Cass’ anbefalinger. Regjeringen støttet klinikerne som skrev ut medisinene og sa at de fulgte «svært høye standarder».
Maree Todd, helseminister i SNP, hevdet at pubertetsblokkere «aldri ble forskrevet rutinemessig» i Skottland.
Cass Review advarte om at det ikke fantes noen troverdige bevis for at pubertetsblokkere var effektive eller trygge. Cass kunne heller ikke utelukke at slik behandling kunne bidra til psykiske eller fysiske problemer senere i livet, inkludert infertilitet.
Utspillet kan føre til splittelse med SNPs koalisjonspartnere De grønne i Skottland, som har kritisert deler av Cass-rapporten og støtter «kjønnsbekreftende» behandling. LHBT-aktivister med nære bånd til SNP vil trolig også reagere sterkt, ifølge The Telegraph.
Arbeidet til dr. Hilary Cass ser ut til å få stor betydning for hvordan britiske barn som lider av kjønnsdysfori vil behandles i fremtiden.