Menn i kvinneidretten er aktualisert av boksing i OL. For idrettskvinner er det uvesentlig om mennene de må konkurrere mot, har en dsd-diagnose eller er selverklærte kvinner.
NIF har vedtatt at det er erklært kjønn, som når mann sier han er kvinne, som skal gjelde i breddeidretten (sak 171, pkt. 3, i styremøte 17.11.22).
Alle foreldre vet at gutter på laget vil kunne være farlig for jenter, for eksempel i kontaktsport, og dypt urettferdig i alle konkurransesammenhenger, fra bredde til topp.
Alle foreldre vet at gutter på laget vil kunne være farlig for jenter.
På Norges Fotballforbunds sider, er gutter i jentefotballen presentert som en gladsak.
Diskriminering
Men kvinner er ikke en følelse, et hormonnivå eller menn med underutviklede kjønnsorganer. Kvinner er hunkjønn og har kjønnsbaserte behov og rettigheter, herunder rettferdige vilkår i idrett.
Å ignorere disse rettighetene for å la menn gjøre karriere i kvinneidretten, er diskriminering mot kvinner. Det er potensielt livsfarlig, i tillegg til grove rettighetsbrudd.
WDI Norge kontaktet Norges idrettsforbund, NIF – og alle særforbundene – i 2020, og ba dem forhindre at kvinner utsettes for diskriminering som følge av at juridisk kjønn ikke lenger må å samsvare med biologisk kjønn.
Taust fra forbundene
Vi krever at i alle sammenhenger hvor kjønn har relevans, som i idrett, må biologisk kjønn legges til grunn, for å ivareta kvinners rettigheter.
Vi fikk ikke svar fra et eneste særforbund.
Etter et halvt år med purringer fikk vi svar fra NIF, ved rådgiver Håvard B. Øvregård, en organisasjonsmann med mange verv, ikke minst i ledelsen i Høyre.
Øvregård fortalte WDI at vår bekymring for kvinneidretten er grunnløs. Problemet, forklarte han, er ikke menns deltakelse i kvinneidretten, men at der er for FÅ menn («transkvinner») i idretten.
Inkludering av menn i kvinneidretten er hos NIF politisk prioritert foran kvinners rett til og behov for trygge og rettferdige vilkår.
Som kjent er ikke kvinner som erklærer at de er menn, reelle konkurrenter i menns idrett. Men også kvinner som forlanger å bruke menns garderober og delta i menns idrett, vil utgjøre en utfordring for menn.
Gutter, unge og voksne menn har også krav på kjønnsdelte garderober og forutsigbare vilkår i idretten.
Urett
I svarbrevet fra 2021 viste Øvregård til at NIF følger IOCs retningslinjer for transerklærende personers deltakelse i idretten. IOC mente på sin side at de internasjonale særforbundene skulle avklare rammene for kjønnsdeling i idretten.
IOC har gått tilbake på dette under årets OL, og har i stedet latt kjønn dreie seg om hva som står i passet, noe som tar oss tilbake til utgangspunktet for vår henvendelse i 2020.
Kvinner verden over, i ulike idretter, har lidd under denne uretten i mange år allerede.
Kampsportutøveren Tamikka Brents fikk i 2014 kraniebrudd da hun måtte konkurrere mot mannen Fallon Fox, som erklærte seg som kvinne. Han skrøt av å ha skadet henne etterpå.
Caster Semenya har lenge skapt debatt. Caster Semenya er en mann med testikler som har gjennomgått mannlig pubertet, ikke en kvinne som bryter med forventninger til kjønn.
Bare to kjønn
Transaktivister har villedet folk til å tro at kjønnsutviklingsforstyrrelser på den ene siden, og kjønn som følelse og erklæring på den andre siden, har noe som helst med hverandre å gjøre. De har insistert på at bokstaven I for «interkjønn» (dsd) hører til i den skeive bevegelsens bokstavrekke av «identiteter».
Men dsd er et paraplybegrep for variasjoner i kjønnsutvikling som er kjønnsspesifikke, aldri fører til andre kjønn enn hunn eller hann og som ikke gjør menn med slike tilstander mindre menn enn andre menn.
Det finnes bare to kjønn, og menn er ikke kvinner som «bryter med kjønnsforventninger».
Smarte grep
At likekjønnet kjærlighet skulle ha noe som helst med troen på å være et kjønn man ikke er, er likeså en annektering av andres rettighetskamper. Strategisk har dette vært smarte grep fra transaktivistenes side, merkevarebygget som «mangfold og inkludering».
NIFs og IOCs neglisjering av idrettskvinners behov er dermed del av etablerte politiske debatter og skillelinjer.
Har NIF tatt et oppgjør med at kvinner har blitt frarøvet medaljer, prispenger, plasseringer og idrettskarriere?
I 1999 avskaffet IOC kjønnstesting (bomullspinne strøket på innsiden av kinnet), selv om 82 prosent av kvinnelige atleter ønsket slik testing. Menn tok gull, sølv og bronse fra kvinnene på 800 meter i OL i Rio 2016.
Har NIF tatt et oppgjør med at kvinner har blitt frarøvet medaljer, prispenger, plasseringer og idrettskarriere?
Visepresidenten i Norges Bokseforbund, NBF, Anne Tjønndal, er professor i idrettssosiologi, kvinnelig bokser og boksetrener.
Sår tvil om kjønnstestene
Hennes bidrag har så langt vært å avvise at Imane Khelif og Lin Yu-ting har dsd («no indication to suggest») i Conversation Africa, trykt i kortere norsk versjon i Aftenposten, der hun moderer påstanden til «uvisst».
Hun sår tvil om testene som er utført ved anerkjente, uavhengige institutt. At bokserne og apparatene rundt har kjent til de faktiske forhold om deres hankjønn, er nå på det rene. NBF har samtidig nylig slått fast at personer med XY aldri må bokse mot personer med XX.
Tjønndal mener vi heller bør være opptatt av mangel på kvinnelige trenere og seksuell trakassering i idretten, og antyder at rasisme spiller inn i sakene til Khelif og Yu-ting.
WDI kontaktet også Tjønndal for flere år siden med våre bekymringer rundt kvinners rett til kjønnsdelt idrett. Vi ble høflig avvist.
Forvirrende
Denne type akademisk og organisatorisk-politisk deltakelse i det offentlige ordskiftet, framstår forvirrende og ikke som støtte til kvinners rett til kjønnsdelt idrett.
Reelle kvinneklasser og kvinnegarderober ble fjernet i Norge, som i mange andre land, da vi innførte selvidentifisering av juridisk kjønn. I tillegg er det i Norge og andre land forstått som ulovlig diskriminering å legge biologisk kjønn til grunn i stedet for nykonseptet «kjønnsidentitet» i sammenhenger der kjønn har relevans.
Vil NIF, Norges Bokseforbund, Fotballforbundet og andre særforbund ha kvinneidrett i dette landet, og vedta å beskytte jenters og kvinners breddeidrett så vel som toppidretten?