Sterke reaksjoner på uttalelsene til preses

Nyheter
Foto: Branden Harvey fra Unsplash

I forrige uke kom en mye omtalt felleserklæring om «kjønns- og seksualitetsmangfold». 38 kristne organisasjoner og kirkesamfunn har nå sluttet seg til erklæringen.

Mandag gikk preses i Den norske kirke, Olav Fykse Tveit, ut mot erklæringen i Vårt Land.

Til avisen sier en tydelig preses at han «inderlig» håper at ingen menigheter eller andre representanter fra Den norske kirke undertegner erklæringen.

Det går ikke upåaktet hen.

Avisen Dagen har intervjuet flere som reagerer:

Mener flere i Kirken stiller seg bak

Oddgeir Sølvfæstersen er leder for den kirkepolitiske organisasjonen Frimodig kirke, som tilhører Den norske kirke.

– Det er verken overraskende eller unaturlig at preses velger å uttale seg om erklæringen. Så er det slik at det innad i Den norske kirke er flere ulike syn innenfor flere av de problemstillingene erklæringen omhandler, sier han til Dagen.

Frimodig kirke representerer mange ansatte og medlemmer i Den norske kirke som er opptatt av de problemstillingene som erklæringen omhandler, og slutter opp om det samme, forklarer Sølvfæstersen.

– Derfor er det naturlig at vi er med å synliggjør disse stemmene gjennom å tilslutte oss erklæringen.

Frimodig kirke-lederen oppfatter preses Olav Fykse Tveits uttalelser som et tydelig signal om hvilke syn han ønsker representert i kirken.

– Jeg tenker at de uttalelsene som kommer fra blant annet preses er jo ganske tydelige på at dette er synspunkt som man ikke ønsker i Den norske kirke.

Sølvfæstersen bemerker seg også at det i kirken er stor takhøyde for de som støtter likekjønnet ekteskap, pride og regnbueflagg, uten at det reageres på det fra kirkens ledelse. Han undrer seg da over at det kommer kraftige reaksjoner når et motsatt syn kommer fram.

– Beklagelig

Også Bønnelista har undertegnet erklæringen.

Jo Hedberg, som er leder for denne kirkepolitiske organisasjonen, opplever at Fykse Tveit legger bånd på hva folk og menighetene får mene om spørsmålene.

– Jeg synes det er beklagelig det han gjør. Å bruke sin stilling til det, synes jeg ikke er så bra.

Selv ønsker Hedberg at flest mulig skal skrive under på erklæringen.

– Vi synes erklæringen var god og setter skapet på plass. For oss var det en selvfølge å skrive under.

Preses’ teologi har Hedberg tydelig ingen forståelse for.

– Kirken er trossamfunn og vi er satt til å forkynne kirkens budskap, og det er jo det vi finner i Bibelen. Disse tingene (kjønn og samliv, jour. anm.) er nokså klart egentlig.

Teolog er kritisk

I intervjuet med Vårt Land kommer preses med en kraftig teologisk kritikk av erklæringen.

– Man presser mer ut av teksten enn det som er der. Jeg mener ikke dette er god bruk av teksten, sa Fykse Tveit til avisen.

Knut Alfsvåg, professor i teologi ved VID vitenskapelige høgskole, er ikke imponert over preses’ teologiske vurderinger.

– Jeg synes han overreagerer, sier teologen til Dagen, og fortsetter:

– Kritikken skyter fullstendig over mål. Erklæringen forstår bibeltekstene slik kirken alltid har forstått de. Det står ingen ting oppsiktsvekkende med det. Den gjengir en felleskristen forståelse av ekteskapet som kirken alltid har hatt.

I Vårt Land-intervjuet kommer det fram at preses ikke mener teologien har noe å si om kjønn, og er kritisk til erklæringens bruk av 1. mosebok kapittel 1.

Her mener Alfsvåg at Fykse Tveit tar til orde for en defensiv holdning på vegne av teologien og «avskilter seg selv som teolog».

– 1. Mosebok kapittel 1 uttrykker at mennesker er skapt som mann og kvinne, og at kjønnet formering i samsvar med biologiens prinsipper er en guddommelig innstiftet ordning og en del av det gode skaperverket, sier Alfsvåg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Skapt i Guds bilde

– Vi må forstå at alle er skapt av Gud, at Gud skaper fortsatt, og alle er skapt i Guds bilde. Å si at noen egentlig er feil, det bryter med det å bli skapt i Guds bilde, sa Fykse Tveit til Vårt Land.

– Er du enig med preses her i at det ikke går an å si at skeive er skapt i Guds bilde samtidig som man holder fast et klassisk syn på kjønn og samliv?

– Selvfølgelig er alle mennesker skapt i Guds bilde. Det er ingen som står bak erklæringen som vil bestride det.

Mener uttalelsene ikke er forenlig med rollen

Professoren mener debatten rundt hvordan man skal forstå kjønn er viktig, og at teologien også kan ha betydningsfulle bidrag. Dessuten må det være rom i kirken til å ta diskusjonen, mener han.

– Det burde preses heller ha et saklig forhold til, enn å komme med en avvisning av hele diskusjonen.

– Hva synes du om at preses uttaler seg på denne måten om erklæringen generelt?

– Han må få lov til å komme med kritiske merknader til synspunkter man er uenig i. Samtidig skal han som preses lede en kirke som har forpliktet seg til å gi rom for ulike syn. Da er uttalelsene ikke forenelig med hans rolle som leder og biskop i Den norske kirke.

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter

Abortion Stock photos by Vecteezy

Ny abortlov uten ordet kvinne

I dagens abortlov dukkar ordet «kvinne» opp 34 gonger. I forslaget til ny abortlov er ordet erstatta med «gravide». Det kjem fram i regjeringas forslag til