Stor økning i antall donoregg-barn. Overlege frykter det blir færre fremover

Egg
Foto: Louis Hansel Unsplash

Helsedirektoratet har nettopp sluppet helt ferske tall over assistert befruktning i Norge. Det skriver NRK.

Eggdonasjon ble tillatt i Norge 1. januar 2021. Noen måneder etter kunne fertilitetsklinikker begynne å rekruttere eggdonorer. Det betyr at 2022 var det første hele året med assistert befruktning med donoregg her til lands.

Mens 10 barn ble født etter behandling med donoregg det første året, ble 90 barn født etter behandling i 2022. Hedda er ett av de barna.

 

Donormangel

– Etterspørselen etter eggdonasjon er veldig stor, og vi har veldig få som melder seg som eggdonor, sier overlege Camilla Kleveland ved St.Olav sykehus i Trondheim.

Fertilitetsseksjonen ved St. Olav er den eneste offentlige klinikken i Norge som tilbyr eggdonasjon. Av de nevnte 90 barna, var det bare åtte som ble født etter eggdonasjon hos dem.

Kleveland tror at mangelen på donorer vil bety en nedgang i tiden fremover.

Vi må være veldig strenge med hvem som inkluderes på eggdonasjonslisten for at køen ikke skal bli for lang. Likevel er ventetiden cirka ett år nå, sier overlegen.

Ved private klinikker er det derimot annerledes. Der kan behandlingen komme i gang ganske så radig.

Eggdonorene går til private klinikker

– Hvis du vil komme i gang med eggdonasjon hos oss, er det ingen ventetid. Men vi bruker litt tid på å finne den riktige donoren. Det tar cirka én til tre måneder, sier Magnus Finset Sørdal, leder for Medicus-klinikkene.

De aller, aller fleste donerer eggene sine privat.

Ved Volvat Spiren er de positivt overrasket over pågangen de har hatt siden våren 2021 fra potensielle eggdonorer.

Romundstad understreker at kriteriene for å bli eggdonor er svært strenge. Cirka 100 av interessentene er nå godkjent. De har enten donert egg eller er i prosessen.

– Det har resultert i at vi har vært i stand til å etablere en eggbank.

Sørdal ved Medicus sier at 40–50 kvinner som er interessert i å donere egg har tatt kontakt med dem siden august i år.

– Vi synes dette er positivt og bra, selv om vi gjerne skulle ha sett flere.

I Norge får eggdonorer samme kompensasjon uansett om de gir eggene sine til private eller offentlige. Cirka 

.

Overlege Camilla Kleveland ved St. Olav mener private klinikker har noen fordeler i rekrutteringsprosessen.

– De tar celleprøver og setter inn spiral på friske, unge pasienter. Kanskje ser disse kvinnene plakaten hvor det står «vil du bli eggdonor», eller blir spurt direkte. På sykehus møter vi pasienter med plager. Og vi har ikke penger til å drive med markedsføring.

Men både Volvat Spiren og Medicus opplever at de potensielle eggdonorene har kommet av seg selv.

12.000 kroner kontra 100.000

– Jeg tror det er en del som aktivt søker og dermed finner oss. Vi har lagt opp til at de kan booke en telefonsamtale veldig enkelt. De kan plukke seg et tidspunkt for å få pratet med en donorkoordinator, sier Sørdal.

På spørsmål om hvorfor det er så viktig at donorer velger offentlig donasjon, svarer Kleveland følgende:

For eggdonasjon i det offentlige må paret betale en egenandel på rundt 12.000 kroner totalt for hele pakken. I det private koster tilsvarende omtrent 100.000 kroner.

Dette er noe Ingrid Brattgjerd og William Sande er opptatt av.

– Vi skulle ønske at flere fikk muligheten, og at det ikke skal handle om hvorvidt du har lite eller mye penger, sier Brattgjerd.

Skulle gjerne sagt takk

Selv om kvinner og menn som donerer egg eller sæd gir fra seg kjønnsceller på lik linje, er prosessen ikke sammenlignbar. Kvinnen må utsette seg for mye ubehag. Likevel var det 101 kvinner som donerte egg i 2023, ifølge Helsedirektoratet.

– De har så utrolig gode intensjoner. De er bare så fine. De gir andre en utrolig stor gave, og får nesten ingenting for det. Dette er typiske dugnadsfolk, sier Kleveland ved St. Olav

– Ingen har spurt hva de får betalt for å gjøre dette, sier Romundstad ved Spiren.

Etter prosessen er donoren helt ute av loopen. Hun får verken vite om en eventuell befruktning, graviditet eller fødsel.

– Vi skulle likt å si takk, sier William Sande.

Ingrid Brattgjerd er enig.

– Vi vil nok ikke vite hvem som er donoren nå. Men hvis Hedda vil vite når hun blir 15 år, er det helt fint. Hun skal så klart få vite at hun er eggdonasjonsbarn. Men det er nok litt tidlig ennå, ler mammaen.

 

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter