Alle kommuner skal nå fritt kunne heise Pride-flagget på sine bygninger. Det skjer dersom kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup får det som han vil. Forslaget til endring av flaggloven har i ferietiden (!) vært til høring med frist 31. august.
Flaggloven åpner i dag bare for bruk av det norske flagget, det samiske flagget og kommuneflagget i kommunens bygninger. Unntaket fra loven er «dersom bygningen brukes i forbindelse med idretts- , kultur- og lignende arrangementer av allmenn interesse».
Overfor NTB 17. juli i år begrunnet Astrup sitt forslag slik: «Pride handler om å feire og kjempe for frihet, mangfold og toleranse og har bidratt til å bryte normer i samfunnet og sender et tydelig signal om at alle skal kunne få elske den de vil.»
Regnbueflagget er siden 1978 internasjonalt kjent som «homoflagget» og er symbol for LHBTI-bevegelsen. I Norge er flagget særlig blitt brukt i forbindelse med Pride-parader.
Bak Pride-arrangementene står organisasjonen «FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold». På organisasjonens plattform kan vi lese at FRI vil frigjøre seg fra tradisjonelle normer for kjønn og seksualitet. Alle former for samliv, atferd og seksuelle handlinger som er basert på respekt, likeverd og samtykke, er betraktet som positive. FRI er imot hetero-normativiteten, det vil si at samlivet mellom mann og kvinne blir fremstilt som det naturlige og ønskelige. FRI vil utvide familiebegrepet til å omfatte både polygami og en selvvalgt gruppe av partnere eller venner.
FRI er positiv til prostitusjon og vil gjøre det lovlig både å kjøpe og selge seksuelle tjenester. FRI går inn for at alle skal kunne bestemme sitt kjønn selv, og forventer at helsevesenet strekker seg langt for å yte kjønns-endrende behandling. FRI ønsker at helsevesenet, barnehager og skoler skal veilede i samsvar med deres egen ideologi.
Det forslaget som fremmes fra departementet, gir kommunene adgang til å gi sin positive tilslutning til FRIs målsetting ved å reise regnbueflagget på alle kommunens bygninger, ikke bare på den bygningen arrangementet finner sted. Det står fortsatt i forslaget at arrangementet skal ha «allmenn interesse». Mener departementet virkelig at Pride-arrangementer har allmenn interesse?
Det norske flagget virker samlende. Men dersom offentlige flaggstenger skal brukes til markering av kontroversielle ideologiske målsettinger, vil dette virke splittende. Et demokrati skal selvsagt gi rom for ulike politiske og ideologiske oppfatninger, i massemedia og ved offentlige møter og demonstrasjoner. Men ikke la offentlige flaggstenger bli fanebærere i en ideologisk strid. Dagens flagglov bør ikke endres.
Jon Kvalbein