Bør NRK være med å så tvil hos barn om det er noe galt med kroppen deres, at det går an å være født i feil kropp?
Hver dag sender NRK Super-appen Svar-o-meter ut spørsmål til barn, gjerne med morsomme dilemmaer. Torsdag forrige uke sendte de ut følgende spørsmål:
«Vil du våkne opp med samme ansikt, men et annet kjønn, eller et nytt ansikt og samme kjønn?»
Psykologspesialist Marit Johanne Bruset reagerer på spørsmålet og sier til Vårt Land:
Dette er det motsatte av å gjøre barna trygge.
Bruset, som har jobbet med klinisk arbeid og som sakkyndig i barne- og familiesaker i mange år, er veldig kritisk til at NRK Super stiller barn overfor sånne dilemmaer:
Barn trenger å bli forankret i egen kropp, å bli trygge i sin egen kropp, og få vite at de er bra sånn som de er.
En annen som reager er Erik Andreassen, pastor i Oslo misjonskirke Betlehem. Hans datter på 8 år fikk det spørsmålet, og Andreassen reagerer på problemstillingen de ble presentert:
Jeg tenkte at det var en rar problemstilling. Enten må barna si at de er minst fornøyd med utseendet sitt eller med kjønnet sitt. At de er fornøyde slik som de er, er ikke et alternativ.
Han sier til Vårt Land at datteren neppe gikk inn i noen eksistensiell krise, og at han ikke mister nattesøvnen av det. Han sier til Vårt Land at han har forståelse for at spørsmålet kan har vært stilt bare for gøy, og opplever selv at spørsmålene NRK stiller kan gi gode og morsomme samtaler mellom barn og voksne.
Men det oppleves likevel rart at de stiller et så dypt spørsmål i et så lett format.
Han viser til at enkelte barn kan streve med eget selvbilde på grunn av utseendet sitt, og andre kan være usikre på forståelsen av eget kjønn.
Ikke NRKs intensjon
Hildri Gulliksen, programredaktør for NRK Super, skriver i en e-post til Vårt Land at det naturligvis ikke var Supernytts intensjon å antyde at barn skal være misfornøyde med utseendet sitt eller at de er født i feil kropp.
Hvis noen barn opplevde det slik, beklager vi det. Vi har imidlertid ikke fått noen negative tilbakemeldinger fra barn om dette spørsmålet.
Gulliksen forklarer at dilemmaer er godt innarbeidet i Svar-o-meter. I tillegg til dilemmaet om hvorvidt barna vil våkne opp med nytt ansikt eller kjønn, fikk barna følgende spørsmål på torsdag: «Vil du få et ønske oppfylt (hva som helst) om ett år, eller tre ønsker oppfylt om ti år?» «Vil du alltid være sulten eller alltid trøtt?» og sier til Vårt Land:
Dilemmaer lages for at det skal være gøy, og at barna kan øve seg på å se verden fra en annen synsvinkel. Å leke med roller, forventninger, kjønnsstereotypier og utseende er en naturlig del av barndommen og utviklingen til de fleste barn. I NRK Super er vi opptatt av å fortelle barn at alle er gode nok akkurat som de er.
Psykologspesialist Bruset sier til Vårt Land at det ikke handler om at man ikke skal ha respekt for mangfold, men at det handler om toleranse for ulike måter å være gutt og jente på:
Det er viktig å ha toleranse for feminine gutter og maskuline jenter, noe som betyr utviding og større aksept for ulike kjønnsuttrykk. Men å fortelle barn at de kan skifte kjønn, er med på å skape usikkerhet hos barna.