I juni vedtok Språkrådet å ta pronomenet «hen» inn i de offisielle normene for bokmål og nynorsk.
Tirsdag gikk teologi professor ved Universitetet i Oslo, Jorunn Økland, ut i Vårt Land og mente at «hen» også bør brukes om Gud i liturgi.
– Vi har fått et pronomen som ivaretar det at Gud er hinsides mann og kvinne på en mer presis måte, sier teolog Jorunn Økland til Vårt Land.
Hun foreslo også å tone ned omtalen av Gud som «Far».
Kirkerådet sier til Vårt Land at de vil følge debatten om pronomenet tett, og at det er på tide å sette i gang en prosess for å utrede liturgien.
Biskop er skeptisk, men åpen
Biskop i Bjørgvin bispedømme, Halvor Nordhaug, er åpen for å ta det nye pronomenet inn i dagligspråket som et alternativ til «han» eller «hun».
Han mener derimot at det går en grense for hvordan pronomenet kan brukes i kirken.
– Jeg er usikker på om ordet også kan eller bør brukes om Gud. Etter min mening vil det være uaktuelt å innføre det i bibeltekstene. Det finnes jo heller ikke i de bibelske grunnspråkene, skriver Nordhaug i en e-post til Dagen.
– Ved å si «hen» i stedet for «han» er det også helt klart noe som går tapt. Jesus omtaler Gud som «far» og «han», og uttrykker på den måten Guds omsorg for oss som sine barn. Dette personlige og relasjonelle er helt grunnleggende i forholdet vårt til Gud.
Mener «hen» har en funksjon
Biskopen er likevel åpen for å bruke «hen» i deler av kirkens forkynnelse, dersom det kan gjøre det lettere for mennesker å komme til tro.
– Det kan aldri bli snakk om å erstatte «han» med «hen», men i noen sammenhenger kan det kanskje vurderes. Gud er verken kvinne eller mann, og det kan kanskje være en åpning for tro for noen at man så tydelig løser Gud fra kjønnskategoriene.
– Dette trenger vi å snakke om, konkluderer Nordhaug.