Kristen skole får kritikk, takket nei til regnbuekunst

Foto: Norman Tsui fra Unsplash
Foto: Norman Tsui fra Unsplash

Tegningen som ble sendt ut er tegnet av Frida Marie Grande. Den viser Kong Harald med en regnbue i bakgrunnen. På bildet står sitatet «Nordmenn er jenter som er glad i jenter, gutter som er glad i gutter, og jenter og gutter som er glad i hverandre», fra kongens tale under en hagefest i Slottsparken 1. september 2016.

Det var avisen Sunnhordland som omtalte saken først.

Tilbød tegningen til alle skolene

Tor Jæger Koppang, som er leder for Utdanningsforbundet i Stord, forteller Vårt Land at de tilbød tegningen i gave til alle barneskoler, ungdomsskoler og videregående skoler i Stord, samt Høgskulen på Vestlandet. Idéen kom etter skytingen i Oslo 25. juni.

– Vi trengte noe fint så barna kunne se at skolene våre er for alle, sier Koppang.

Blant skolene var det kun Stord kristne skule som takket nei. Skolen startet opp i fjor med 16 elever, og har nå 23 elever fra høstens skolestart. Rektor Ole Henry Halleraker forteller at avvisningen var et prinsipielt valg.

– Vår holdning når det gjelder utsmykning, er at det er skoleeier som har ansvar, sier Halleraker til Vårt Land.Han mener det ikke er instanser utenfor skolen som skal bestemme hva de henger opp i lokalene sine.

– Saken er at vi har blitt tilbudt en gave. En gave er noe man sier ja takk eller nei takk til. En gave man ikke kan si nei til, er ikke lenger en gave.

– Rører ved et konfliktfelt

Til Sunnhordland sa Halleraker følgende:

– Bildet kan sees fra flere synsvinkler. Det er ikke til å komme fra at dette rører ved et konfliktfelt. Foreldre både på den ene og andre siden vil ha meninger om dette.

Rektoren forteller til Vårt Land at dette er på siden av saken om tegningen, og at valget kun handler om skolens selvbestemmelsesrett.

Tor Jæger Koppang er ikke enig i at bildet «rører ved et konfliktfelt».

– Først og fremst er dette en veldig fin sak for lokalsamfunnet vårt som har tatt tegningen utrolig godt imot. Ingen av de andre skolene har reagert på at det er kontroversielt, sier han.

– Menneskerettighet å takke nei til et tilbud

Skoleeier ved Stord kristne skule er skolens styre. Tomas Moltu er styreleder, og forteller at de sa nei til gaven, fordi de verner om retten til å utsmykke skolen selv. Om bildet sier han følgende:

– Det er vel egentlig et bilde med støtte til Pride, sier Moltu.

Han forteller at skolen ikke har noen aktiv støtte til Pride, og at de gjerne vil utsmykke skolen selv.

– Pride-ideologien er problematisk, mener Moltu.

Han stiller spørsmål ved hva det vil si å elske den man vil, og undrer seg over om dette for eksempel inkluderer polygami. Moltu mener Pride sin ideologi er «relativt udefinert».

– Er det en alder inne i bildet? Vi har en lovgivning i dag i forhold til barn. Skal man flytte på den? spør Moltu retorisk.

– Bildet har teksten «Nordmenn er jenter som er glad i jenter, gutter som er glad i gutter, og jenter og gutter som er glad i hverandre». Er ikke bildets betydning avgrenset?

– Det vet vi ikke, for det første. For det andre, så tenker jeg at det ikke er noen grunn til å sette dette som en agenda på skolen eller ta dette som en debatt på skolen, sier Moltu.

Han mener det er problematisk dersom de skulle bli tvunget til å henge opp noe de ikke har valgt selv.

– Det er en menneskerettighet i aller høyeste grad å takke nei til et tilbud, og å uttrykke seg på en annen måte enn det andre gjør, sier han.

– Å elske er en menneskerett

Bildets kunstner, Frida Marie Grande, forstår ikke begrunnelsen.

– Jeg synes det er en veldig slapp måte å prøve å komme seg unna på, sier hun.

Hun mener budskapet ikke er problematisk, og at det kun er en side av saken:

– Det er at å elske er en menneskerett. Så vidt jeg vet, så skal alle skoler jobbe med å fremme inkludering.

Å få et tydelig signal om at man kan elske den man vil, mener Grande er viktig for barn å unge. Avvisningen av gaven synes hun sender et skadelig signal.

– Det er like viktig for elevene der å bli fortalt at det er greit å elske en av samme kjønn, sier hun.

Hun håper skolen vil vurdere saken på nytt, og at de snakker med elevene om hva de selv synes.

Ordføreren fikk bildet

Da Stord kristne skule takket nei til tegningen, ble denne heller gitt til Gaute Straume Epeland som er ordfører i Stord.

«Stord skal vera ein inkluderande kommune med plass til alle. Skulane og lærarane speler ei enormt viktig rolle i dette. Det er difor flott at Utdanningsforbundet Stord har gjeve ei gåve til alle skulane i kommunen, som med kongen sine fine ord bidreg til å setja fokus på og minna om denne viktige målsettinga vår», skrev Epeland i et Facebook-innlegg etter at han fikk gaven.

Vårt Land

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter