Behandling av transpersoner, en av tidenes medisinske katastrofer?

Trafikkskilt under vann
Foto: Kelly Sikkema fra Unsplash

Er den behandlingen transpersoner får av helsevesene en av tidenes medisinske katastrofer? Ja, sier den verdenskjente barne- og ungdomspsykiateren Christopher Gillberg. Han mener uprøvd behandling av barn som lider av kjønnsdysfori er «muligens en av de største skandalene i medisinsk historie». Professor Gillbergs nevropsykiatrigruppe ved Göteborgs universitet i Sverige – som har forskningsknutepunkter i Storbritannia, Frankrike og Japan – har bedt om et øyeblikkelig moratorium for bruk av pubertetsblokkerende medisiner på grunn av deres ukjente langtidseffekter. Det er Jonathan van Maren som omtaler dette.

Gilberg sa i følge Jonathan van Maren at situasjonen i Sverige var «helt forferdelig», med hundrevis av barn i året som fikk «eksperimentelle» pubertetsblokkere og krysskjønnshormoner, og risikerte infertilitet, «i møte med foreldrenes tvil». Dr Whitehall og Oxford University professor i evidensbasert medisin Carl Heneghan har også hevdet at mangel på solid, langsiktig bevis gjør transmedisinsk behandling av barn “eksperimentell”.

Professor Gillberg sa at det store flertallet av nye diagnoser av kjønnsdysfori i Sverige var tenåringsjenter som, i motsetning til mer kjente tilfeller med tidlig debut som involverer menn, «ikke viste noen trans-tendenser før de var 10 år gamle».

“Mange av de svenske (sen-debuterende) tilfellene har autisme eller anorexia nervosa,” sa han. Han la til at det var veldig vanlig for disse unge menneskene «å ha enda flere identitetsproblemer i puberteten – hvem er jeg? Hvordan skal jeg oppføre meg? Hva blir det av meg? Er jeg hetero? – enn gjennomsnittet.

“Denne identitetskrisen løser seg nesten alltid innen noen få år,” sa han. “Jeg tror at det er denne gruppen som nå rekrutteres av aktivistene i felten.”

Translobbyen har klaget på at behandlingsdebatten startet av professor Gillberg i Sverige vil få unge transpersoner til å stille spørsmål ved identiteten deres.

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter