Fotballpresidenten sammenligner «Indremisjonen» med regimet i Qatar

Foto: Hatem Boukhit fra Unsplash
Foto: Hatem Boukhit fra Unsplash

«Jeg vokste opp på et veldig kristent sted der Indremisjonen stod veldig sterkt. Der var, og er sikkert fortsatt den dag i dag, fordømmelsen mot homofile veldig sterk og religiøst betinget»

Det sier NFF-president Lise Klaveness i en video hun og Amnesty International Norge har publisert i sosiale medier onsdag.

I det over tre minutter lange klippet tar hun et kraftig oppgjør med misjonsorganisasjonen og sammenligner den med det islamske regimet i Qatar.

Homofili er forbudt i emirat-staten, som i disse dager er vertsnasjon for verdensmesterskapet i fotball. Strafferammen er syv års fengsel.

Om Qatar: – Dette er det jeg har vokst opp i

Klaveness vokste opp på Meland utenfor Bergen på 1980- og 1990-tallet.

Hun forteller om naboer og familievenner som omtalte homofile som den største trusselen mot menneskeheten.

Ifølge fotballpresidenten var det umulig for skeive å være en del av det kristne miljøet uten å få «veldig store problemer».

«Jeg var opptatt av dette da vi skulle til Qatar, og holde den talen som jeg holdt, at dette er jo det jeg har vokst opp i, bare at i Qatar er det «god sos» og det alle mener», sier hun i videoen.

Klaveness ble verdenskjent da hun i april holdt en tordentale mot korrupsjon og brudd på menneskerettigheter på FIFA-kongressen i Qatar.

Beklager, men avviser Qatar-sammenligning

En som derimot reagerer på uttalelsene er kretsleder Johan Halsne i ImF Sunnmøre. Og i et intervju med Dagen sier han følgende:

– Jeg synes hun bommer på mål når hun sier at hun kom til Qatar og opplevde det samme som i bedehuslandsskapet. Den kristne arven vi er bærer av, er det samme som landet vårt og demokratiet vårt er bygd på.

– Det å ha et konservativt syn på homofili medfører også at man i demokratiets og ytringsfrihetens navn gir rom for andre syn og lar mennesker leve annerledes. Det kan man gjøre uten å gå på akkord med det man selv mener om ekteskapet.

Kretslederen vil likevel beklage overfor Klaveness at hun hadde vonde opplevelser i Indremisjonsforbundet.

– Det beklager jeg overfor alle, ikke bare hun, men alle som har opplevd det i sin forsamling. Det er en ting å ha ulike syn, men det å bruke det som noe stigmatiserende, slik at de som faktisk sliter med disse tingene ikke våger å snakke om det, må vi alltid beklage.

– Vi må omtale disse tingene med respekt, uten å bli utydelige.

– Langt verre ting på tribunen

På spørsmål fra Dagen om han kjenner seg igjen av det var mer fordømmelse av homofile i kristne miljøer på 1980- og 90-tallet, svarer Halsne:

– Nei, jeg gjør i grunnen ikke det. Dette har vi diskutert ved flere anledninger. Homofili ble snakket om, og ikke alltid på en saklig og respektfull måte, men det var ikke et ukentlig eller månedlig tema fra talerstolen eller i miljøet.

Han er uenig med Klaveness at omtale og fordømmelse av homofile fortsatt er stor i kristne miljø i dag.

Å være uenig i samlivssyn er ikke det samme som å fordømme.

I kristne sammenhenger har man jobbet med dette, og man hører nok langt verre ting hvis man går på en fotballtribune, enn det man gjør i kristne miljø.

 

Dagen har bedt om en kommentar fra ledelsen i Indremisjonsforbundet, men informasjonsleder Petter Olsen sier at de ikke ønsker en debatt med Klaveness.

«Vi registrerer at Lise Klaveness har en opplevelse fra sin oppvekst av Indremisjonens syn på likekjønnet samliv, og at hun gir uttrykk for denne. Vi respekterer hennes rett til det og har ingen ytterligere kommentar», skriver Olsen i en tekstmelding.

Amnesty: «Konteksten er forskjellig»

Generalsekretær i Amnesty International Norge, John Peder Egenæs, forsvarer innholdet i videoen.

Han mener den beskriver en diskriminerende holdning overfor skeive som finnes i det han kaller «konservative miljøer».

«Klavenes sammenligner sin opplevelse under oppveksten med det hun har opplevd i Qatar. Vi har forståelse for at hennes opplevelse av de to miljøene kan være lik, selv om konteksten er forskjellig. Dette handler i bunn og grunn om å bli forskjellsbehandlet og sett ned på i kraft av hvem du er», skriver Egenæs i en e-post til Dagen.

Klaveness har blitt forelagt kritikken fra Halsne, men fotballpresidenten har ikke besvart Dagens henvendelser.
Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter

Foto fra Vecteezy

Toyota trekker støtte til pride-parader

Toyota gir efter for anti-woke-mobben, skriver Pink News. For politisert Det er Document.no som omtaler saker, og Document.no skriver: Bilprodusenten har kunngjort at de i USA