Lege Kaveh Rashidi postet en oppdatering på Instagram om at han har sendt inn sine papirer til Helsedirektoratet for spesialistgodkjenning.
I kommentarfeltet benyttet stortingsrepresentant Jenny Klinge (Sp) muligheten til å ta opp en kjønnsdebatt, skriver Dagsavisen.
«Er det krav for å bli lege at ein veit at mennesket har to kjønn og at menneske ikkje kan skifte kjønn», skrev Klinge blant annet. SP-representanten konkluderte: «Det er ein fordel om legar har biologikunnskapene i orden og ikkje finn opp variantar som ikkje eksisterer, slik Rashidi har gjort», skriver Klinge.
Det falt ikke i god jord hos den profilerte legen.
«Hva kommenterer stortingspolitiker Jenny Klinge på min Instagram-post der jeg deler en gledelig nyhet? Jo, bruker anledningen til å rakke ned på meg for mitt syn på kjønnsidentitet!» skriver han på Twitter, og legger til:
«Skulle nesten tro det var et nettroll, og ikke en folkevalgt som er med på å styre landet.»
Klinge svarer følgende på kritikken:
«Kaveh Rashidi må være en sart sjel dersom «nettroll» er det første han tenker når jeg spør om leger trenger kunnskaper om kjønn.»
Rashidi er fastlege i Oslo og assisterende bydelsoverlege i bydel St. Hanshaugen, han er også kjent som skribent, forfatter og foredragsholder. Han har et svært liberalt syn på mye, deriblant kjønnsidentitet.
Klinge er på sin side en av de mest konservative i Sp, og fikk sterk kritikk også internt i Senterpartiet etter en kronikk i VG om bruken av pronomenet «hen», der hun bl.a. skrev:
«Det er ingen grunn til å rote det til: Vi menneske har to kjønn, kar og kvinnfolk, på samme måte som høns består av høne og hane».
Rashidi mener at tvekjønnethet er vanlig i naturen, og uttaler om Klinge:
«Blant leserne av hennes budskap er det mange helt normale mennesker som verken identifiserer seg som mann eller kvinne. Disse menneskene fremstilles av Klinge som et avvik fra naturen.»
Klinge setter skapet på plass, og avslutter med følgende:
«Rashidi tror, ifølge det han skriver på Twitter, at jeg angriper hans syn på kjønnsidentitet, men det er ikke det uenigheten mellom oss går på. Det er hvilke faktakunnskaper vi har om kjønn og kjønnsskifte. Jeg anerkjenner at folk kan ha en annen kjønnsidentitet enn det kjønnet de er født med. Men jeg holder samtidig fast ved at mennesket som art har to kjønn, at vi ikke kan skifte kjønn og at menn ikke kan føde barn. Det burde ikke sjokkere noen.»