Når Kirkemøtet trer sammen i august 2023, kan det bety slutten for en omstridt setning i stillingsutlysninger i Stavanger bispedømme. Det skriver Stavanger Aftenblad.
«Opplysninger om samlivsform vil kunne bli innhentet og vektlagt ved tilsetting», er setningen som nå kan forsvinne.
I dag brukes denne setningen når ledige prestestillinger i Stavanger bispedømme lyses ut.
I praksis betyr det at bispedømmerådet, som ansetter prester, kan kreve informasjon om søkernes privatliv. Denne informasjonen vil de kunne vektlegge i ansettelser.
Setningen er et unntak i lovverket, som gjør det mulig å diskriminere skeive prester.
Stavanger bispedømme er det eneste bispedømmet i Norge i dag, som fortsatt bruker den omstridte setningen.
Kirkerådet har fredag vedtatt å sende saken ut på høring. De vil nå diskutere om tilsettingsorganer i Den norske kirke bør eller ikke bør kunne forskjellsbehandle søkere basert på seksuell legning. Altså ta en omkamp på saken som ble behandlet for to år siden.
Per i dag kan det enkelte bispedømme avgjøre selv hvilken praksis de følger.
– Det er en høringssak om hvorvidt Den norske kirke som arbeidsgiver skal kunne benytte seg av unntaket i diskrimineringsloven, sier leder Kristin Gunleiksrud Rauum i Kirkerådet.
Norske kirkeinstanser vil først kunne si sin mening om saken. Deretter skal Kirkerådet ta stilling, til om saken bør sendes til Kirkemøtet.
Kirkemøtet er det øverste demokratiske, representative organ i Den norske kirke. I august 2023 vil de ha sin årlige samling.
Åpen folkekirke, som har tatt initiativ til å løfte saken, har flertall i Kirkemøtet.
Blir forslaget vedtatt vil den innføres i nasjonal praksis, og gjelde alle bispedømmeråd.