Hva er faglig forsvarlig og omsorgsfull helsehjelp til barn og unge med kjønnsdysfori?

Foto: Antenna cw fra Unsplash
Foto: Antenna cw fra Unsplash

I en artikkel i tidsskriftet Den norske legeforening, drøfter Kirsti Malterud, professor emerita (allmennmedisin) ved Universitetet i Berge og  forsker på utsatte gruppers møte med helsetjenesten, herunder lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LHBT-personer), om Helsedirektoratets retningslinje gir et adekvat utgangspunkt for faglig forsvarlig og omsorgsfull behandling.

Hun skriver blant annet:

Helsedirektoratets retningslinje inneholder lite systematisert forskningsbasert evidens av høy kvalitet om effekter, risiko og langtidsforløp. Tvert imot heter det at «dokumentasjonen for behandlingseffekt, bivirkninger og prognose for helsehjelp til personer med kjønnsinkongruens er svak, derfor blir det lagt mindre vekt på forskning» (1, s. 33) – et bemerkelsesverdig argument i en nasjonal retningslinje som blant annet omhandler potensielt irreversibel behandling av barn og unge.

Og videre:

Den systematiske litteraturoversikten fra Sverige avdekker behov for revisjon av Helsedirektoratets retningslinje for behandling av kjønnsinkongruens. I første omgang må spørsmålet om hormonbehandling til barn og unge med kjønnsdysfori settes på dagsordenen. Ved revisjon av retningslinjen bør det gjøres tydeligere hva som omfatter klinisk praksis, og hva som gjelder organisering av helsetjenesten. Det er for øvrig også mange utfordringer knyttet til kunnskapsbasert behandlingspraksis ved kjønnsdysfori hos voksne og til medisinsk behandling ved ikke-binær kjønnsinkongruens i alle aldre.

Les hele artikkelen her.

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter

Basilique Notre Dame de Montréal, Montréal, Canada

Når året 2024 blir et etisk argument

Stavanger bispedømme har bestemt at når bispedømmerådet møtes denne uken, skal det vedta å innføre en mangfoldserklæring i stillingsannonser. Kirkerådet og bispedømmene Oslo, Borg, Nidaros,