Mandag skrev Finansavisen om en mannlig student som angivelig skal ha byttet juridisk kjønn for å få studieplass. Dagen har også omtalt saken.
Fra og med i år får kvinner to kjønnspoeng hvis de søker på prestisjestudiet Industriell økonomi og teknologiledelse (Indøk) ved NTNU i Trondheim.
Dette er et tiltak for å få opp kvinneandelen på studiet, som tidligere har vært mannsdominert.
Finansavisen skal ha snakket med en person som selv har endret kjønn fra mann til kvinne for å sikre seg ekstrapoeng.
Reaksjoner fra Frp
Flere reagerer nå på Finansavisens oppslag, blant andre stortingspolitiker for Frp, Himanshu Gulati, og han sier til Dagen:
Dette er misbruk av muligheten til å endre kjønn. Det fordrer en større diskusjon rundt endringen som er gjort, hvor man kan endre kjønn med noen tastetrykk.
Gulati forteller til Dagen at han vil utfordre regjeringen på dette.
– Jeg vil utfordre den nye statsråden så fort han eller hun blir utnevnt gjennom et skriftlig spørsmål til regjeringen.
På spørsmål om han selv er imot loven om endring av juridisk kjønn, svarer han:
– Vi trenger i hvert fall en diskusjon om hvordan muligheten til å endre kjønn skal praktiseres. Når man kan logge seg inn på nett og bytte kjønn fram og tilbake for å utløse rettigheter, er det noe som ikke fungerer.
Ny lov i 2016
Stortinget vedtok i 2016 en ny lov om endring av juridisk kjønn.
Loven åpnet for muligheten til selv å søke om endring av kjønnet man er registrert med i Folkeregisteret, uten at det stilles krav om behandling eller medisinsk diagnose.
Det er ingen begrensing for hvor ofte, eller hvor mange ganger man kan bytte juridisk kjønn.
KrF og Senterpartiet var de eneste partiene på Stortinget som stemte imot forslaget, men begge stemte for diskrimineringsloven av 2013 som innførte begrepet kjønnsidentitet og som slo fast at kjønnet er flytende.