Homofile kan ikke lenger bli spurt om samlivsform når de søker jobb i Kirken

Foto: Andrew McQuaid fra Unsplash
Foto: Andrew McQuaid fra Unsplash

Homofile risikerer ikke lenger å bli spurt om samlivsform når de søker jobb i Kirken. Mange jubler, mens andre frykter at avgjørelsen til Kirkemøtet vil føre til utmeldelser av kirken.

Søndag ettermiddag kunne Thor Magne Seland, homofil og innvalgt i Stavanger bispedømmeråd for Åpen folkekirke, senke skuldrene.

Dette melder Stavanger Aftenblad, som sier det store flertallet på Kirkemøtet vil ha endring. Vedtaket førte til klemmer, gratulasjoner og tårer.

Dermed blir det slutt på at homofile søkere til kirkejobber risikerer å bli spurt om samlivsform, og deretter diskriminert.

– Nå er det slutt på dette! sier Seland til Aftenbladet, minutter etter at vedtaket noe overraskende er banket gjennom på rekordtid.

– Det er så mange som ikke har følt seg som fullverdige ansatte i Kirken, sier også en glad og rørt Gard Sandaker-Nielsen, leder for Åpen folkekirke og Oslo bispedømmeråd.

– Dette er årets mest følsomme sak, nå er det godt å slippe flere runder, sier Gyrid Espeland, også hun fra Stavanger bispedømmeråd.

Søndag ble saken avgjort med 86 mot 24 stemmer. Vedtaket lyder slik:

«Den norske kirke skal ikke benytte seg av unntaket i diskrimineringslovverket til å forskjellsbehandle søkere på grunn av likekjønnet ekteskap. Tilsettingsorganer i Den norske kirke skal derfor ikke forskjellsbehandle søkere på grunn av likekjønnet samlivsform.»

I de fleste bispedømmer har dette allerede vært regelen. Unntaket har vært Stavanger bispedømme, der bispedømmerådets to fløyer har vært strengt uenige i dette spørsmålet, skrev NTB i går kveld.

Ikke alle er like fornøyde med vedtaket. Therese Egebakken har markert seg som konservativ i kirkepolitikken, og har vært i mange debatter blant annet med Seland.

– Jeg har hatt vondt i magen det siste døgnet fordi jeg har gruet meg veldig til dette øyeblikket. Denne saken er veldig vond.

Egebakken mener Kirkemøtet presser ut de med tradisjonelt syn på ekteskapet.

Dette er tredje gangen saken er behandlet i Stavanger bispedømmeråd. To ganger tidligere har dobbeltstemmen til rådsleder Liv Heidrun Skaar Heskestad sikret flertall for å beholde den gamle praksisen.

Heskestad sier til Aftenbladet at det vil være mange menigheter som vil oppfatte de nye reglene som et problem.

Tilhengerne av vedtaket hevdet i debatten at saken dreide seg om Kirken som arbeidsgiver, og ikke om ulikt teologisk ståsted. Helene Breivik Hellerdal brukte alle standardbegrepene, som å «motvirke utenforskap og skape en mangfoldig og inkluderende arbeidsplass».

Med andre ord: DEI – Diversity, Equity, Inclusion.

– Praksisen har gitt oss et dårlig omdømme. Jeg har fått sinte telefoner og folk har blitt frarådet å søke jobb hos oss. Det har også kommet fram at ansatte ikke har turt å stå fram som skeive, sa Therese Kristin Utgård Aas, Møre bispedømmeråd.

Mindretallet mener den betente saken knebler det tradisjonelle synet om at ekteskapet er for mann og kvinne.

Egebakken sa under debatten at et slikt vedtak i realiteten vil føre til at det «ikke lenger to syn på likekjønnet ekteskap i kirken vår».

Også Heskestad mener at de med et annet syn på likekjønnet samliv ikke blir respektert.

– Nå er det trolig mange som melder seg ut av Kirken, sa Egebakken.

Christer Sollie Nordkil fra Nord-Hålogaland frykter at liberale prester med vilje sendes til konservative kretser, for å presse frem slike vedtak. Jo Hedberg fra Tunsberg bispedømme sier han «kjenner mange som ikke får stillinger fordi de er konservative».

Kjønnsnøytral ekteskapslov ble vedtatt av Stortinget i 2008.

 

Document.no

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter