– Nå stiller vi opp med en halv million kroner slik at det blir en bra fest neste år. Vi er veldig glad for å kunne bidra, sier kultur- og likestillingsminister Abid Raja til Avisa Oslo.
Oslo Pride håper selv de kan komme på statsbudsjettet, det sa styreleder i Oslo Pride, Fredrik Dreyer, da han fikk budskapet fra statsråden, og han sier videre til Avisa Oslo:
– Dette er en viktig dag for Oslo Pride, historisk som sådan. Oslo Pride er en feiring og en protest. Og det at staten stiller opp og anerkjenner festivalen og markeringen, er kjempeviktig.
Neste år satser Oslo Pride på å markere Skeivt kulturår 2022. Det er et spesielt merkeår. Da er det nemlig 50 år siden straffelovens paragraf som forbød seksuell omgang mellom menn ble opphevet. Oslo Pride sendte en søknad om støtte til Kulturdepartementet for å kunne planlegge en storstilt markering under Oslo Pride 2022.
Etter behandling i departementet tildeles Oslo Pride i 2021 en halv million til prosjektet «Festen og Protesten» i forbindelse med Skeivt kulturår 2022.
– Vi arrangerer en hybridfestival. Vi kan ikke ha ett år til uten Pride, Oslo Pride skal være synlig i bybildet fra 18.–27. juni. Spørsmålet er hvor mange publikummere det kan være til stede i sentrum, sier Dreyer.
Det å ha et helt år uten Pride en gang til er ikke et alternativ. Vi må være til stede. Vi må synes og vi må være der vi skal være, nemlig i byen, lover Dreyer.
Han mener det viser at Norge som samfunn fortsatt har en vei å gå:
– Det er fremdeles en rettighetskamp. Derfor er vi opptatt av at Pride er en fest, men det er også en protest slik det var for 50 år siden i New York i fjor.
– Kampen er ikke over, og rettigheter er ferskvare. Vi må sørge for at rettighetene fortsetter å være.
Lover handlingsplan
Raja på sin side lover en handlingsplan.
Den kommer senere og statsråden sikte på at den kommer til sommeren.
– Jeg sier ikke at handlingsplanen legges frem på Pride-dagen, men det kan godt hende, sier Raja.