Blå Kors feirer pride uten å spørre eierne

Da Blå Kors lot Pride prege logo og formidling i sommer, var blant andre ImF, NLM, Normisjon og Delk intetanende med på laget. Det skriver Sambåndet.

– Pride-budskapet er godt forankret i landsstyret, sier kommunikasjons- og markedsdirektør Katrin Solbakken i Blå Kors Norge til Sambåndet. 

Den diakonale organisasjonen er organisert som en forening. Det kan defineres som «en selveiende, frivillig sammenslutning av medlemmer som skal tjene et bestemt formål». Blå Kors presenterer seg blant annet som «en paraplyorganisasjon på rusfeltet for 15 landsomfattende organisasjoner og trossamfunn» (se faktaboks). De 15 beskrives som «eiere» (se under Tverrkirkelig forankring på Blå Kors’ nettsted). 

«Feirer mangfold» 

I sosiale medier i sommer tok Blå Kors Norge «regnbuefarger» inn i logoen sin (Linkedin). I en Facebook-post 3. juni står det blant annet dette: «Vi feirer mangfold og retten til å være den man er og elske den man vil … Vi mener at alle mennesker har rett til å oppleve … aksept for den de er». Teksten, som ble avsluttet med «Happy pride!» var illustrert med en tegning av et hjerte i seks farger og slagordet «Å elske er en menneskerett».  

For langt de fleste av Blå Kors-eierne er det å promotere Pride helt fremmed. Sambåndet har derfor spurt kommunikasjonsdirektøren om dette er tatt opp med eierne. På vegne av Blå Kors svarer Solbakken at kommunikasjonsarbeidet er «godt forankret i landsstyret» gjennom en vedtatt kommunikasjonsstrategi, som også omfatter «enkelttemaer det kan bli debatt rundt». 

«Forankret» 

– Vi har ingen tradisjon for å ha saker på høring ut mot ulike typer medlemmer og medlemsorganisasjoner. Pride-budskapet er godt forankret i landsstyret, skriver Solbakken.  

Kommunikasjonsdirektøren legger til at «det er viktig for Blå Kors å være tydelig på at vi er åpne for alle, da vi også erfarer at folk med ulik seksuell identitet i større grad opplever utenforskap og også flere utfordringer med psykisk uhelse og rus». 

Ifølge Solbakken har Blå Kors forståelse for at Pride «er et tema det er delte meninger om blant våre medlemsorganisasjoner». Hun fremholder at «Blå Kors er foreningspolitisk nøytrale og er til for alle, har rom for alle og hjelper de som trenger det, uten forbehold». 

Kommunikasjonsdirektøren mener at regnbuefargene kan forstås uavhengig av Pride-bevegelsen:

– Regnbuefargene representerer mangfold, fellesskap og solidaritet, og de benyttes også i forbindelse med Pride, fremholder Katrin Solbakken. 

«Tydelig» 

Direktøren legger til at bruken av regnbuefargene i forbindelse med Pride ikke betyr at Blå Kors «har tatt stilling til eller gir støtte til foreningen Fri».

– Det er viktig at alle vet at Blå Kors hjelper alle uten fordommer eller forbehold, påpeker Solbakken. 

Blå Kors sin bruk av regnbuefargene har også et samfunnsperspektiv:

– Vår vurdering er at vi ved å ikke bruke fargene i en tid hvor det er bred støtte i samfunnet til solidaritetsmarkeringen, blir Blå Kors utydelig.  Vi ønsker å gi et tydelig budskap til de vi er til for, understreker Solbakken. 

Vedtektsendringer 

Den norske grenen av Blå Kors ble stiftet i 1906 av en prest som var ansatt i Kristiania Indremission (i dag Kirkens Bymisjon). En av tre hovedmålsetninger var «å formidle det kristne budskapet gjennom ord og handling.»  

Når Sambåndet spør om hvordan dette samsvarer med å fremme budskapet om å «elske hvem man vil», viser kommunikasjonsdirektøren til at det på generalforsamlingen i 2016 ble gjort en rekke vedtektsendringer. Det var «for blant annet å tydeliggjøre at Blå Kors er en diakonal organisasjon som uttrykkes gjennom nestekjærlighet, inkluderende fellesskap og kamp for rettferdighet, og ikke en misjonsorganisasjon eller et kirkesamfunn». 

«Samfunnsoppdrag» 

– Blå Kors er en diakonal, tverrkirkelig og åpen organisasjon. Med «åpen» mener vi at Blå Kors tar menneskets fysiske, psykiske, sosiale og åndelige behov på alvor. Mennesker skal føle seg sett og hørt i møte med oss, uavhengig av blant annet livssyn, sosial status, seksuell orientering, etnisitet, funksjonsevne og kjønn. Vi verdsetter mangfold. Å markere retten til å elske hvem man vil uavhengig av seksuell orientering er en naturlig konsekvens av dette verdisynet, skriver Solbakken.  

På spørsmål om hvordan reaksjonene på sommerens utspill har vært, svarer kommunikasjonsdirektøren at Blå Kors «gjennom flere år nå [har] markert støtte til å elske den man vil i juni måned i forbindelse med Pride-markeringen».  

– Vi har primært fått positive tilbakemeldinger på markeringen, og vi anser den som viktig med tanke på vårt samfunnsoppdrag, sier Katrin Solbakken. 

Landsstyret 

Gina V. Gjerme er landsstyremedlem i Blå Kors. Hun er tilknyttet Pinsebevegelsen, som i sitt grunnlagsdokument har et klassisk kristent syn på ekteskapet. 

Når Sambåndet spør Gjerme om Blå Kors og Pride, svarer landsstyremedlemmet i en SMS at «kommunikasjon rundt dette må tas via generalsekretær eller styreleder». 

Må se på 

ImF-leder Runar Landro opplyser til Sambåndet at relasjonen til Blå Kors ikke har vært et tema etter at han overtok som leder i mars 2023.  

– Vi er svært takknemlige for det viktige arbeidet som Blå kors driver. Men det er selvsagt at det som her kommer fram, vil føre til at vi må se nærmere på vårt forhold til organisasjonen. En naturlig første reaksjon vil være å snakke med andre av «eierne». Det neste vil være en intern runde i styret og i vårt lære- og tilsynsråd, framholder Landro.   

 

Organisasjonsmedlemmer i Blå Kors  

  • Den Evangelisk Lutherske Frikirke 
  • Den norske kirke v/Kirkerådet 
  • Det evangelisk-lutherske kirkesamfunn 
  • Det Norske Baptistsamfunn 
  • Guds Menighet 
  • Indremisjonsforbundet 
  • Metodistkirken i Norge 
  • Misjonskirken Norge 
  • Norges KFUK/KFUM 
  • Normisjon 
  • Norsk Helse- og Avholdsforbund 
  • Norsk Luthersk Misjonssamband 
  • Prison Fellowship Norge 
  • Sjømannskirken 
  • Søndagsskolen Norge 

Kilde: blakors.no 

 

Foto: Illustrasjon, skjermbilder fra LinkedIn og Facebook. Montasje, Sambåndet
Foto: Illustrasjon, skjermbilder fra LinkedIn og Facebook. Montasje, Sambåndet
Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter

Abortion Stock photos by Vecteezy

Ny abortlov uten ordet kvinne

I dagens abortlov dukkar ordet «kvinne» opp 34 gonger. I forslaget til ny abortlov er ordet erstatta med «gravide». Det kjem fram i regjeringas forslag til