Britisk lærer nektet å anerkjenne transidentitet, mistet jobben

Foto: Taylor Flowe fra Unsplash
Foto: Taylor Flowe fra Unsplash

I en avgjørelse som skal være den første i sitt slag, har Utdanningsdepartementet i Storbritannia forvist Joshua Sutcliffe (33) fra læreryrket for ubestemt tid.

Bakgrunnen er at den britiske læreren nektet å bruke de foretrukne kjønnspronomenene til en elev som identifiserte seg som transkjønnet. Derfor anklages han for «uprofesjonell oppførsel» og å «bringe yrket i vanry»,

Avgjørelsen ble fattet av Teaching Regulation Agency (TRA), en tilsynsmyndighet for skoleverket. Det skriver avisen Dagen.

«Godt gjort, jenter»

Hendelsene tilsynsmyndigheten har vurdert fant sted i tidsrommet mellom 2015 og 2019. I 2017 ble han suspendert etter at han ga ros til en gruppe elever ved å si «godt gjort, jenter». Blant jentene var det også en som identifiserte seg med det motsatte kjønn.

Eleven klagde på dette, og snart mistet Sutcliffe jobben.

I 2018 startet mattelæreren på en ny skole, St. Aloysius i London. Ifølge advokaten hans fra Christian Legal Centre ble det raskt kjent hva som hadde skjedd på lærerens forrige skole.

I november 2019 følte han seg tvunget til å si opp etter at han kritiserte Islam på sin personlige YouTube-kanal. Ifølge BBC kalte han profeten Muhammed for en falsk profet.

Han tok også rettslige skritt mot det han så som en ugyldig og diskriminerende oppsigelsesgrunn, melder The Daily Mail.

Utestengt

Selv om han inngikk et forlik med begge skolene han hadde jobbet ved, ble han likevel utsatt for en undersøkelse av tilsynsmyndigheten TRA.

TRA konkluderte med at det var mer sannsynlighetsovervekt for at han adresserte den transkjønnede eleven med kvinnelige pronomen da han var læreren hennes. Dette nekter Sutcliffe for selv.

De konkluderer med at beslutningen om å utestenge Sutcliffe fra læreryrket er i offentlighetens interesse og er nødvendig for å opprettholde tilliten til lærerprofesjonen.

Et viktig element i avgjørelsen var at Sutcliffe nektet å henvise til en jente som en gutt, og ikke viste «anger» for dette.

– De sa til meg at jeg skulle «kalle henne for han». Det kunne jeg ikke gå med på, forklarer Sutcliffe til The Daily Telegraph.

Han uttalte også i en time at han ikke trodde på homofilt ekteskap etter at en elev spurte om dette.

– Handler egentlig om at jeg er kristen

– Denne avgjørelsen viser at alle lærere er i fare hvis de deler sine overbevisninger og synspunkter i klasserommet. Jeg nekter å gå imot min samvittighet, og kan ikke beklage det, uttaler han i en pressemelding sendt ut fra Christian Legal Centre.

Han mener også at saken egentlig handler om noe annet enn jobben han har gjort som lærer.

– Denne saken har hele veien dreid seg om at jeg er en kristen og tror på evangeliet og Jesu Kristi herredømme.

Sutcliffe kan søke om å oppheve undervisningsforbudet, men tidligst i 2025. Sutcliffe har varslet at han vil anke saken.

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter

Foto: James A Molnar fra Unsplash

Fri’s nye politisk plattform

Organisasjonen Fri vedtok nylig sin nye politiske plattform. Den er svært omfattende, men bør leses ettersom Fri har stor innflytelse på den politiske utviklingen knyttet