Britiske pubverter må snart opptre som «krenkepoliti»

Foto fra Vecteezy
href="https://www.vecteezy.com/free-photos/british-pub">Foto fra Vecteezy

Ytringsfriheten kan komme under angrep, ikke bare i puber og barer, men også på universiteter, når Labour-regjeringen planlegger å utvide arbeidslovene.

Bestemmelsene i Employment Rights Bill innebærer at likestillingslovene vil bli oppdatert slik at arbeidsgivere blir ansvarlige for ansatte som blir fornærmet av «tredjeparter», for eksempel kunder eller medlemmer av publikum, skriver The Telegraph. Her i Norge er saken kommentert av Document.no.

Ytringsfrihetsforkjempere har advart om at dette tiltaket er regjeringens «siste salve i den pågående krigen mot ytringsfriheten», og at det vil føre til at de ansatte på pubene må opptre som «krenkepoliti» og utestenge gjester som forteller «upassende» vitser.

Document skriver at i praksis betyr dette at man kan bli overvåket når man sitter med et par venner på en pub og prater om løst og fast. Mellom gode venner pleier samtalen å flyte nokså fritt etter en pint eller tre.

Hvis man i en slik avslappet setting ytrer en mening eller en vits som noen kan anse som krenkende, så kan man risikere å bli stengt ute av serveringsstedet.

I vår tidsalder er det vanskelig å si noe som ikke av enkelte oppfattes som krenkende. Kellie-Jay Keen ble utsatt for massiv kritikk for å sitere Oxford Dictionary, da hun hang opp en plakat med teksten «woman: adult human female». Selv har hun blitt kalt høyreekstrem, og hun har også blitt fysisk angrepet flere ganger.

Forskere frykter også at loven vil ramme den akademiske friheten, ettersom universitetsledelsen i større grad vil gi etter for oppfordringer om scenenekt av omstridte gjesteforelesere i frykt for å bli saksøkt av krenkemafiaen.

Kevin Hollinrake, skyggeminister for næringsliv og handel, sier:

– Det er vanskelig nok å drive en bedrift som det er – selv det å forsvare seg i en arbeidsrettssak kan koste titusenvis av kroner. Vi vet alle at denne agendaen er drevet frem av arbeidstakersiden og fagforeningene.

– Ronald Regan sa en gang at hvis fascismen noen gang kommer tilbake, vil det skje i liberalismens navn.

Holinrake gjør det tydelig at han snakker om de såkalt liberale som angivelig er de største forsvarerne av grunnleggende friheter, men som gjerne setter grunnleggende rettigheter til side – det være seg eiendomsrett, rettssikkerhet og ytringsfrihet – hvis det ikke stemmer overens med deres egne synspunkter.

James Murray, juridisk direktør i advokatfirmaet Doyle Clayton, sier at den nye loven vil skremme universitetene fra å slippe til kontroversielle talere, som f.eks. kritikere av transideologien.

Professor James Tooley, rektor ved Buckingham University, sa at lovforslaget er «dypt bekymringsfullt» og «svært farlig» for ytringsfriheten på campus.

– Med tanke på at Labour-regjeringen allerede har fjernet andre former for beskyttelse av ytringsfriheten ved universitetene, er dette et bekymringsfullt signal.

Toby Young, generalsekretær i Free Speech Union, sa at den foreslåtte utvidelsen av trakasseringslovene utgjorde et «charter for snøfnugg».

– Alle puber i England og Wales vil ansette «krenkepoliti» som får i oppgave å avlytte gjestenes samtaler og utestenge alle som forteller en «upassende» vits.

 

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter