Forsker mener man bør slutte å anta kjønn

Foto: Sharon McCutcheon fra Unsplash
Foto: Sharon McCutcheon fra Unsplash

Hvilket kjønn en person har

Forsker ved UiT – Norges arktiske universitet, Lena Gross, har jobbet med skeiv teori og kjønnsperspektiv i ni år. Denne måneden legger Senter for kvinne- og kjønnsforskning ut 17 kortfilmer der forskere fra ulike fagfelt deler refleksjoner og funn fra forskningen sin.

Gross sin video hadde utgangspunkt i «Hvordan kan vi vite hvilket kjønn en person har?», og hvordan kan man egentlig det?

– Det er nettopp det; man kan ikke det. Man kan vite det selv, men andre kan ikke nødvendigvis se det, sier forskeren.

Hen sier det er en lang prosess for flere å finne ut selv hvilket kjønn man er.

– For oss som er over 30 år, har det vært så lite snakk om det i samfunnet. Mange hadde ikke et begrep for det, de har bare visst at noe ikke stemmer. For noen tar det mange år, mens for mange er det klart helt siden man er født.

Selv kjenner hen ingen som blir lei seg av at noen bruker feil pronomen, så lenge det ikke er med intensjon å såre eller at det er gjentakende.

– Det hadde vært fint om det hadde vært normalt å ikke anta hvilket kjønn man er.

Gross mener det åpner et rom for alle, og at det gir ikke-binære sjansen til å bestemme selv om man ønsker å fortelle om kjønnsidentiteten sin eller ikke.

– Klær og yrker kan gjennom det bli mindre kjønnet, så det gir rom for alle i samfunnet til å velge selv hvordan man vil uttrykke seg eller hvilke yrkesvalg de vil ta, uten å bli sett på som unormale.

– Jeg forstår hvis folk synes det er vanskelig, fordi det er noe nytt. Men saken er at det ikke er så farlig, for sier du feil kan du bare rette opp. Du trenger ikke gjøre noe stort ut av det, sier Gross.

 

NRK

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter