Harry Benjaminsens Ressurssenter (HRS) inviterer til konferansen “Kjønnsinkongruens i utvikling”.

Harry Benjaminsens Ressurssenter (HRS) inviterer til konferansen “Kjønnsinkongruens i utvikling”. Blant foredragsholderne er barnelege Hilary Cass fra Storbritannia og den nederlandske barne- og ungdomspsykiateren Annelou deVries. Konferansen vil finne sted 31. oktober i Oslo.

Mikael Scott Bjerkeli ved HRS ønsker mer forskning på kjønnsinkongruens velkommen. Til avisen Klassekampen sier han at tilnærmingen til HRS er at vi må skynde oss varsomt, fordi vi vet veldig lite, spesielt når det kommer til barn og unge.

Bjerkeli er blant dem som tar til orde for en evidensbasert tilnærming til behandling av barn og unge som lider av kjønnsdysfori. Det er et ståsted mange mener er problematisk, og det har også blitt kalt hatefullt.

Før konferansen på torsdag mobiliserer Rød Ungdom til et “transopprør”, og uttaler på sin Facebook side:

Hillary Cass og hennes hat har ingenting å gjøre her i Norge, og i hvert fall ikke på en konferanse som skal diskutere transpersoners livsviktige behandling.

Rød Ungdom skriver at flere av deltakerne har forbindelser til Society for Evidence-Based Gender Medicine (SEGM). som de kaller en hatgruppe.

Mikael Scott Bjerkeli nevnes sammen med SEGM fordi han deltok på en konferanse i regi av dem i fjor. Det samme gjør Anne Wæhre, leder av Nasjonal behandlingstjeneste for kjønnsinkongruens (NBTK) ved Oslo Universitetssykehus.

Også i rapporten “Helsehjelp til mindreårige pasienter med kjønnsinkongruens” slås det fast at SEGM er en hatgruppe. Bak denne rapporten sto blant annet juristen Lene Løvdal. Hun er svært kritisk til Wæhres deltakelse hos SEGM, og har tatt kontakt med Storting og Helsedepartementet for å få svar på hvordan myndighetene vil håndtere dette.

Rapporten “Helsehjelp til mindreårige pasienter med kjønnsinkongruens”  ble for øvrig skrevet på oppdrag fra Pasientorganisasjonen for kjønnsinkongruens (PKI) som ble etablert i 2018 som en følge av at behandlingstilbudet bed Rikshospitalet stod i fare for å bli nedlagt. Dette er en organisasjon som ligger i konflikt med HRS i spørsmålet om det trengs mer forskning på behandling for kjønnsinkongruens blant mindreårige.

PKI mener behandlingen er vel etablert. PKI mener at helseforetakenes beslutning om at behandlingen skal gjøres utprøvende, altså inngå i en klinisk studie der behandlingen brukes til forskning, vil innskrenke menneskerettighetene til denne gruppen pasienter. Rapporten de bestilte, og som Lene Løvdal står bak, slår fast at helseforetakenes beslutning er ugyldig og må omgjøres.

Mikael Scott Bjerkeli sier til Klassekampen at han er usikker på konsekvensen av dette vedtaket, men at de ønsker mer forskning. Uansett mener han at de regionale sentrene for personer med kjønnsinkongruens bør styrkes. Ideelt sett mener han at disse ikke bør tilby medisinsk behandling, men være en førstelinje som gir råd og veiledning, og sier avslutningsvis til Klassekampen:

Jeg tror alle er enige i at de som har utfordringer med kjønnsinkongruens og kjønnsdysfori, skal få et godt liv. Men vi er nok uenige om veien dit.

Mikael Scott Bjerkeli mener også at hat-merkelappen sitter for løst i denne debatten.

 

 

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter