Mann
Foto: Tim Bogdanov fra Unsplash

Hvordan kan Vebjørn Selbekk vite at han er en mann?

Du synes kanskje dette er et merkelig spørsmål. Etter å ha sett på opptaket fra møtet i Kringkastingsrådet 30. januar lurer jeg på om han kan være helt sikker.

Rådet behandlet en klage på innslaget i Supernytt 26. november om Marcus og Kim som er «født i feil kropp». Klagen gikk ut på at innslaget bidrar til økt forvirring og usikkerhet hos barn.

Grunnen til klagen er ganske innlysende: Barn trenger først og fremst trygghet. Men Supernytt forteller barna at de ikke kan være trygge på sitt kjønn og at det kan være noe feil med dem.

Dessuten blir det fremmet en rekke usanne eller tvilsomme påstander, slik som: « Når vi blir født, ser legene mellom bena våre for å se om vi er jente eller gutt. Men en del barn synes ikke det er riktig. De føler de er født i feil kropp. De barna er transkjønnet .»

Er de virkelig det? Vi vet fra forskning at slike tanker er hyppig forekommende, men at mer enn 80 prosent av barna vokser dette av seg. Da er de ikke transkjønnet!

I innslaget møter vi Kim som er «født i feil kropp». Kim sier selv: « Jeg kan huske at jeg var veldig sur og lei meg hele tiden fordi jeg ikke fikk ha på meg de klærne jeg ville. Jeg fikk ikke lov til å være meg selv». Kim fikk med andre ord ikke lov til å bruke de klærne hun ville eller være seg selv før hun ble gutt.

Vi får vite at Kim får hormonbehandling hver tredje måned for å utsette puberteten, og dette forklares slik: « Hvis man er transkjønnet kan man få en sprøyte som gjør at kroppen ikke går i puberteten. Det betyr for eksempel at Kim ikke begynner å få pupper eller menstruasjon.»

Det eneste vi får høre fra medisinsk hold er en lege som sier at « mange har forsøkt å komme ut av det; å være det kjønnet kroppen viser. Men det kan de ikke! Det er en umulig kamp de kjemper.» Det er med andre ord helt umulig å få hjelp til å komme ut av situasjonen hvis man først er «født i feil kropp».

Den eneste løsningen barna får presentert er denne: « Hvis man er helt sikker på at man vil skifte kjønn, kan man få en annen sprøyte enn det Kim får nå. Den sprøyten gjør at kroppen begynner å utvikle seg til det motsatte kjønn. Man kan få hormonet testosteron som gir skjegg og mørkere stemme. Eller man kan få hormonet østrogen som gir kvinnelige former.» En sprøyte er altså alt som skal til for å «skifte kjønn».

Supernytt forteller at Marcus trenger litt mer tid på å bestemme seg, men at Kim har bestemt seg for at han alltid vil være gutt. Barn som Kim kan altså med sikkerhet vite at de er «født i feil kropp».

Alle som uttaler seg i Kringkastingsrådet er positive og har bare forsiktige kommentarer om hva som kunne gjort innslaget bedre.

Noen sier det kunne vært sagt at det norske regelverket er strengere enn i Danmark, og at det kanskje er litt for enkelt at en sprøyte får alt til å ordne seg.

Men Vebjørn Selbekk har absolutt ingen innvendinger. Han sier han er imponert og at innslaget er varsomt, seriøst og respektfullt. Selbekk sier Supernytt har dekket saken på en veldig god måte.

Ingen reflekterer over hvordan innslaget introduserer en helt ny måte å tenke på når det gjelder kjønn. Et medlem sier at han ikke ser noen formidling av radikal kjønnsideologi.

Men hvis ikke dette er radikal kjønnsideologi, hva er det da? Det var neppe noen av medlemmene i Kringkastingsrådet som måtte ta stilling til om de var «født i feil kropp» da de var barn. Ingen reflekterer over alle barna som kan bli unødvendig bekymret for at også de kan være «født i feil kropp».

Det er heller ingen som påpeker de stereotype holdningene som formidles om hva gutter og jenter kan gjøre, eller om hvilke klær de kan bruke. Må man virkelig bli gutt for å leke med actionfigurer, ha kort hår eller slippe å bruke kjole?

Barn lever i dag med mye utrygghet. De hører om klimakrise, ulykker, terror og krig. Mange opplever også at foreldrene går fra hverandre. Når ikke en gang kroppen er til å stole på, så er det lite som er håndfast og trygt i livet.

Til slutt i innslaget henvender programlederen seg til barna og sier: Hvis du er født i feil kropp så er det lurt å gjøre som Marcus og Kim; snakk med en voksen om hvordan du har det. Og det kan enten være foreldrene dine eller helsesykepleieren på skolen din .

Barna må finne ut om de har riktig kjønn og kanskje få behandling som gjør dem til pasienter resten av livet. Kjønn har ikke lenger noe med kroppen å gjøre, det handler bare om hva man føler. Og hva om de er et helt annet kjønn? NRK har tidligere laget et innslag med Espen Esther Pirelli Benestad som forteller barna at det finnes hele syv kjønn.

Så hvis Vebjørn Selbekk er imponert over innslaget og ikke har noen motforestillinger til hvordan Supernytt her formidler teorier om kjønn, hvordan kan han selv vite at han er mann?

 

Maren Weum

Dele
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Andre skribenter
Relaterte saker
Foto: Vecteezy

Dei instrumentelle andre

  Kva blir overskridande figurar i religions- og kulturhistoria brukt til? Religionshistoria er eit oppkome av fantastiske figurar: jomfruer som får barn, guddommar som er

Foto: Vecteezy

Selektiv kritikk

  Korfor er skepsis og religionskritikk så ujamt praktisert? Året som går mot slutten, har vist oss kor viktig det er å ha kritisk sans

Foto: Anne Kalvig

Menn er kvinner er havfruer

Tru blir fakta og omvendt, og kvinner taper mot ny religion For drygt eitt år sidan skreiv eg i denne spalta om «kjønn som tru».

Foto: Vecteezy

Når kjønn blir tru

Transaktivisme med religionsliknande trekk Eg har ofte tatt til orde for at folk skal få lov til å ha og utøva sine magiske og religiøse