KFUK-KFUM presser kristne folkehøyskoler

Ungdom på vei opp Bessegen
Foto: Mathias Jensen fra Unsplash
Vårt Land skriver at Norges KFUK-KFUM vil revurdere sitt engasjement i folkehøgskoler som stiller samlivskrav til sine ansatte. KFUK-KFUM er deleiere i folkehøgskolene Danvik, Grenland, Sagavoll og Sørlandet.
Mandag sendte generalsekretær Øystein Magelssen et brev til ledelsen ved skolene der han ber dem bringe klarhet i hva slags ansettelsespolicy de har i samlivsspørsmål. Deretter vil vi vurdere vårt videre engasjement. På disse skolene vil vi ikke respektere en praksis vi ikke selv kan stå inne for, sa han til Vårt Land
To av skolene som organisasjonen er deleier i, skal gjennomgå verdidokumentet sitt.
Kjersti Versto Roheim, rektor ved Sagavoll Folkehøgskole i Gvarv i Midt-Telemark kommune sier til Vårt Land at på bakgrunn av saken vil styret ta verdidokumentet opp til vurdering.

Skolen, som er en selvstendig stiftelse, har ifølge Vårt Land fått klar melding av en av sine representanter i stiftelsesstyret. Norges KFUK-KFUM vil vurdere å kutte sitt engasjement med skoler som krever at ansatte ikke lever i samboerskap eller er homofilt samlevende.

Vårt Land skriver at bakgrunne for utspillet fra KFUK-KFUM-generalen, er den siste månedens oppmerksomhet rundt ansettelsespraksisen til Indremisjonsforbundets planlagte folkehøgskole på Sjøholt i Ålesund:

«Det livslange, monogame ekteskap mellom mann og kvinne er rammen for det seksuelle samliv, og det forventes at alle lever i samsvar med dette», heter det i verdidokumentet som nyansatte lærere og rektor må forplikte seg på. Dermed risikerer en homofilt samlevende jobbsøker å bli diskvalifisert som lærer ved skolen.

Etter at Bygdebladet først omtalte saken i januar, har enkelte politikere tatt til orde for en innstramming av regelverket. Andre ønsker en lovendring. I dag støtter skolene seg blant annet på en unntaksbestemmelse i Likestillings- og diskrimineringsloven når de stiller verdikrav til sine ansatte.

KFUK-KFUM-generalen ønsker ikke noen innstramming eller endring i regelverket, men mener at Sjøholt-saken er i ferd med å gi de kristne folkehøgskolene et omdømmeproblem.

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter