Liberal skuffelse over vedtak i Den Evangelisk Lutherske Frikirke

Foto: Sergio Souza fra Unsplash
Foto: Sergio Souza fra Unsplash

Lørdag stemte Den Evangelisk Lutherske Frikirkens høyeste myndighet, Synoden, over et mye omtalt forslag fra menigheten Kraftverket.

De ønsket at kirken skulle ha en utredning som skulle se på teologiske argumenter for og imot likekjønnet samliv. Forslaget ble nedstemt.

Per Eriksen, pastor i Fredrikstad Frikirke har vært tydelig på at han ønsker en debatt om likekjønnet samliv velkommen.

I stedet vedtok synoden et forslag som fastholder at ekteskapet er «Guds gode ordning for samlivet mellom én mann og én kvinne», og at Frikirkens syn på ekteskapet allerede er godt utredet. Dette forslaget kom fra et flertall i sakskomitéen som jobbet under synodemøtet.

I vedtaket står det også at man skal legge til rette for videre arbeid med samlivsteologi og samlivsetikk (Se faktaboks nederst i saken for å lese hele vedtaket).

Per Eriksen sier til Vårt Land at dette er håpløst:

– Jeg ser på det som et håpløst forslag. Det bygger på forutsetningen om at vi har ett syn, og ved å samtidig stadfeste resultatet, legger man opp til en skinn-debatt.

Per Eriksen mener at prosessen vil utvikle seg uavhengig av dagens resultat.

Forslaget fikk et simpelt flertall allerede ved første stemmerunde – 78 av 141 stemmer. Etter dette ble de som hadde stemt på et annet forslag, gitt muligheten til å stemme på vedtaket på nytt. Da fikk forslaget 128 stemmer.

Pastor i Trondheim Frikirke, Ingebrikt Kvam, stemte selv for det vedtatte komitéforslaget, om enn under tvil. Han har et konservativt samlivssyn, mener kirkens samlivssyn er godt nok utredet fra før, og sier til Vårt Land:

– Jeg er glad for at vi kan samle så mange bak et vedtak. Nå kan vi se framover.  Men jeg ser at flere har behov for en tydelig, teologisk avklaring. Og kanskje er det også godt for oss som kirkesamfunn å formulere oss om dette på nytt. Så håper jeg at vi kan få landet noe som gir oss fred i en periode.

Kjetil Gilberg, pastor i Kraftverket, sier utfallet av saken var som forventet.

– Komiteen har gjort en kjempegod jobb og de har til slutt laget et forslag som samler synoden. Så det er bra. Og slik jeg leser salen og vedtaket så har jeg forventninger til at dialogen fortsetter.

Pastoren mener han i helgen har sett en stor vilje til videre samtale, noe han setter pris på. Likevel skulle han så klart ønsket seg et annet utfall.

Vedtak i sak ni, samlivssaken:

  • Synoden fastholder at ekteskapet er Guds gode ordning for samlivet mellom én mann og én kvinne. Synoden anser saken om Frikirkens syn på ekteskapet som godt utredet i dokumentene fra teologisk fagråd i 2014-2017, men ser like fullt behov for videre arbeid med samlivsteologi og samlivsetikk.
  • Synoden mener den pågående samlivsdebatten i vår kirke er lite fruktbar, og ønsker i stedet en dialog hvor det er mulig å forstå hva som forener oss og hva som skiller oss. Vi ber synodestyret lage gode rammer for denne dialogen som sikrer at alle får si sin mening og at det skjer på en slik måte at det ikke skapes tvil om Frikirkens vedtatte lære.
  • For å hjelpe dialogen rundt spørsmålet om likekjønnet samliv ber Synoden Synodestyret om å få utarbeidet et dialogskrift, et hefte som presenterer de ulike syn. Presentasjonene må ha lik form, være skrevet med et tilgjengelig språk og være tilstrekkelig dyptgående slik at de ulike synene lett kan sammenlignes. Representanter for de ulike syn må ta del i arbeidet med å presentere sitt syn.Synoden ber synodestyret å nedsette et utvalg som har til oppgave å:
  • Utarbeide en helhetlig samlivsteologi
  • Drøfte hva som ligger i begrep som «bekjennelsesspørsmål» og «kirkesplittende», og om ulikt syn på samliv hører inn under disse begrepene, og i tilfelle hvorfor?

Utvalget bør bestå av:

  • Minimum to teologer
  • Tilstrekkelig alders- og kjønnsbalanse
  • Inneholde minst én person som kan bringe inn perspektiver fra et annet ståsted
  • Dialog skal vektlegges som metode i dette arbeidet. Resultat av utvalgets arbeid framlegges for synoderådet høsten 2023.Tilsynsarbeid og ordinert tjeneste forutsettes utført i henhold til Frikirkens lære.
  • Synoden ber også synodestyret sørge for at det utarbeides en veileder for hvordan Frikirken kan bygge fellesskap som på en bedre måte ivaretar mennesker som, frivillig eller ufrivillig, ikke lever i ekteskap, inkludert LHBT+. Synoden ber synodestyret i samarbeid med FriBU arbeide videre med hvordan vi kan hjelpe foreldre og ledere til å møte og veilede barn og unge i samlivsetikk og i forhold til egen seksualitet.
Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter