Mest lest på Kilden kjønnsforskning.no i 2019

Brain
Foto: Natasha Connell fra Unsplash
«Hjernevask brukes til å sverte norsk kjønnsforskning» topper listen over de ti mest leste sakene i Kildens nyhetsmagasin i 2019.

Rykter om at Hjernevask tok knekken på norsk kjønnsforskning lever i beste velgående i antifeministiske miljøer internasjonalt.

I juli 2014 brakte nettstedet elsalvador.com nyheten om at Norge «Stenger informasjonssenter om kjønn på grunn av ‘Hjernevask’». Tidligere samme år kunne man lese «Hvordan Harald Eia rystet kjønnsideologien» på Brasils utgave av A voice for men. Googler du «Harald Eia NIKK» finner du raskt lignende historier presentert i polsk, tsjekkisk, italiensk og engelsk språkdrakt.

Det er en oppfatning blant flere at TV-programmet Hjernevask, som gikk på NRK i 2010, førte til at norsk kjønnsforskning ble «lagt ned» eller mistet statlig finansering. I tillegg skal debatten programmet satt i gang, ha ført til at den nordiske institusjonen NIKK, som formidler kunnskap om kjønn og likestilling, ble lagt ned. NIKK drives i dag av Nationella sekretariatet för genusforskning, som holder til ved Göteborgs Universitet. Maria Grönroos er assisterende direktør ved sekretariatet.

– Vi har blitt kontaktet av forskere og journalister fra ulike land. De forteller at det verserer en historie i landene deres, om at likestillingsarbeidet i Norden har vært feilslått. Beviset er at Norges forskningsråd eller Nordisk ministerråd har lagt ned NIKK, eller programmet for kjønnsforskning i Norge, og Hjernevask skal ha vært en utløsende faktor for det, sier hun.

– Jeg lagde ikke Hjernevask for Ungarn, sier Harald Eia i dette intervjuet.

 

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter

Foto: James A Molnar fra Unsplash

Fri’s nye politisk plattform

Organisasjonen Fri vedtok nylig sin nye politiske plattform. Den er svært omfattende, men bør leses ettersom Fri har stor innflytelse på den politiske utviklingen knyttet

Foto fra Vecteezy

Regnbuemesse i Tromsø domkirke

Pride har inntatt Den norske kirke med full kraft. Senest ute er Arctic Pride, som feires i Tromsø. Programmet er omfattende, som blant annet «Pride