Etter at bioteknologiloven ble endret i Stortinget i mai, har det åpnet seg nye muligheter for norske kvinner til å stoppe den biologiske klokken og utsette planene om å få barn.
For mange var det dette den minst kontroversielle endringen i bioteknologiloven, og Bjørn Busund, medisinsk ansvarlig i eggbanken Frøya som gjennom 30 år som gynekolog har møtt kvinner som har hatt vanskeligheter med å bli gravide fordi de har startet for sent, tar nå disse erfaringene inn på en ny karrierevei: Han er med på å starte Norges første eggbank der kvinner kan fryse ned egg uten en medisinsk grunn. Han sier til TV2 at dette er spennende:
Jeg syns dette er spennende og jeg tror det er et marked der ute siden vi har hørt om mange norske kvinner som drar til utlandet for å gjøre dette.
Det er jo en slags forsikring, og egentlig får man håpe man ikke får bruk for den, sier han og forklarer at aldersgrensen de har satt dreier seg om at eggkvaliteten er på topp rundt 25 år og går ned ved 35 år.
Tilbudet han har vært med på å lage gjør at kvinner mellom 18 og 35 år kan få tatt ut egg, fryst de ned og oppbevart dem så lenge det er behov for det. Hvis de ikke blir gravide på vanlig måte, kan de tine opp egg, få de befruktet og satt de inn gjennom prøverørsbehandling.
TV2 skriver at i utlandet er eggfrysing, såkalt social freezing, en milliardindustri. I Norge har bare kvinner som skal igjennom kreftbehandling eller lignende som kan skade eggene fått muligheten til å fryse ned hittil.
Det er jo en påkjenning å skulle ta hormoner for å stimulere eggene i forkant og deretter selve inngrepet med en nål gjennom vagina, der du henter ut eggene, men det er trygt, sier Busund til TV2
TV2 skriver at tilbudet til den første norske eggbanken er lagt opp gjennom delingsøkonomi. Rundt 150.000 kroner for hele prosessen fra egguttak til eventuell prøverørsbehandling. Hvis man ikke ender opp med å bruke eggene sine, er man med å finansiere en annen kvinnes prøverørsbehandling.