Natte himmelen

NRKs aktivisme

Picture of Kjell Skartveit

Kjell Skartveit

Lektor, forfatter og skribent

NRK er et statsfinansiert mediehus, og har alltid hevdet at de skal ha en objektiv tilnærming til politiske spørsmål. Pressen, NRK inkludert, er den fjerde statsmakt og skal kikke politikerne i kortene, se til at alt går riktig for seg, men mye har endret seg. NRK oppfatter åpenbart sin rolle i samfunnet på en annerledes måte i 2021 enn for bare få år siden, og vi ser det tydeligst i LHBTIQ-spørsmålet.

Under EM i fotball har dette kommet til uttrykk etter at Uefa sa nei til München som ville markere Pride på Allianz Arena ved å lyse den opp i regnbuefarger under deres EM-kamp mot Ungarn Det europeiske fotballforbundet UEFA svarte nei fordi de leser markeringen som en politisk markering rettet mot Ungarn, som har vedtatt et forbud mot promotering av homofili overfor mindreårige. Uefa ville ikke la seg bruke til politiske formål, uansett hvor legitimt det var, og Ungarns statsminister var så modig at han sa seg enig.

Det førte til at NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt tok fram storslegga. Han lurte på om EM skulle bli et mesterskap i homofobi, og skrev:

Hele EM kan ende i et moralsk mørke etter at Uefa nektet lyssetting av arenaen i München i regnbuefargene. Det neste steget kan fortsatt bli å flytte EM-finalen til Budapest. Alt for å tekkes Ungarn- og Uefas egne VIP-gjester.

Reaksjonen fra Uefa førte til at programlederne i NRKs EM-studio utstyrte seg med regnbuebånd og raste mot UEFA og Ungarn som ikke vil lyse opp fotballstadioner i regnbuefarger. Det var knapt ende på tiradene mot Uefa, men ikke et ord om kvinners rettigheter og deres mulighet til å drive idrett, hva LHBTIQ-bevegelsen betyr for kvinneidretten.

Det hele toppet seg da treneren til Rosenborg, Åge Hareide, også våget å si at man ikke burde blande idrett og politikk, at “fotballen har blitt rammet av mange boikotter. Nå er det regnbue-propaganda. Det vet jeg ikke om vi skal ha”.

Det burde han ikke gjort, i dette spørsmålet krever nemlig NRK at vi alle går i takt.

 Etter sterkt press har han i ettertid beklaget bruken av ordet propaganda, men fastholder at det må være legitimt med en diskusjon om hva fotballen skal «brukes til».

I en pressemelding tok fotballklubben Rosenborg tydelig avstand fra uttalelsen og presiserte at klubben støtter Pride – noe deres egen fotballtrener også gjør, men når det handler om LHBTIQ er det ikke nok å sympatisere med saken, vi er forpliktet til aktiv deltakelse i bekjempelsen av motstanderne, noe i NRKs Jan Petter Saltvedt, ga uttrykk for i nok en harmdirrende kommentar. Han skriver følgende om Åge Hareides uttalelser:

 Han er helt fullstendig på bærtur. At en mann som er så respektert, klarer å si dette, er dypt skuffende og ekstremt provoserende. Det mest provoserende er å kalle støtten til hvem du ønsker å være sammen med i livet for propaganda. Det lyder så reaksjonært og utdatert at jeg ikke helt tror på at han sier det.

Deretter konkluderer han med at dette «ikke er politikk» og at Hareide åpenbart setter pris på regimer som Kina og Hviterussland. Saltvedt spør seg til slutt om Hareide er skikket som trener i Rosenborg. Det er nemlig tidsånden vi skal bøye oss for:

Der det ikke sånn i 2021 at en klubb som vil være ledende i Norge, kan leve for lenge med en trener som uttrykker seg så på tvers av det man må kalle tidsånden og et ønske om å vise respekt og solidaritet.

Skal NRK beholde sin status som seriøst mediehus bør en aktivisme som dette skrotes til fordel for saklig journalistikk. Det er ikke NRK verdig å tillate seg å være med på heksejakter som dette. De bidrar til å gjøre kritikeres arbeidsplasser utrygge og ødelegger for et nødvendig og saklig politisk ordskifte. Men først av alt tyder alt på at det er nettopp NRK som setter pris på regimer som Kina og Hviterussland.

 

 

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med på diskusjonen
Andre kommentarer
Foto fra Vecteezy

Når syndefallet blir et ideal

I forrige uke kom en mye omtalt felleserklæring om «kjønns- og seksualitetsmangfold». 38 kristne organisasjoner og kirkesamfunn har til nå sluttet seg til erklæringen. Mandag