Arbeiderpartiet, SV og FrP utarbeider selv nytt lovverk om eggdonasjon og ultralyd, og det hele finner sted uten at det blir gjennomført ordinær offentlig høringsrunde.
Vårt Land skriver at de tre partiene i praksis har overtatt styringen fra Solberg-regjeringen etter at de skapte flertall for å snu Bent Høies utkast til bioteknologilov. Med lovhjelp fra statsråden går prosessen nå i hurtigfart fra partienes egne kontorer i Stortinget.
• Fristen for politisk innhold i de nye paragrafene er alt torsdag denne uken.• To dager etter 17. mai får det offentlige Norge se avklaringen i komitéinnstilling.• 26. mai banker flertallet paragrafene om ja til eggdonasjon, tidlig ultralyd og assistert befruktning for enslige kvinner – alt endringer regjeringen ikke ville ha.
Vårt Land skriver at dette en sjelden lovprosess i norsk politisk sammenheng: Fordi tre partier sammen skaper innholdet, blir det ingen ny, offentlig høringsrunde med organisasjoner og fagmiljøer om hvordan eksempelvis eggdonasjon og tidlig ultralydtilbud skal gjennomføres i praksis.
I følge Vårt Land er Senterpartiet svært kritiske til det som nå skjer, men møter motbør fra de tre partiene
Både Aps Tuva Moflag og Frps Åshild Bruun-Gundersen avviser kritikken fra Senterpartiet:
Sps kritikk er politisk. Jeg er sterkt uenig. Ingenting har vært så mye på høring de siste årene som bioteknologi, sier FrPs Åshild Bruun-Gundersen til Vårt Land.
Senterpartiets Kjersti Toppe sier til Vårt Land at hun ønsker en avklaring på flere spørsmål. Hun peker på at flere interesser skal utføre noen av de aktuelle tjenestene. Hun spør hvor flertallet vil sikre ekstra jordmødre og gynekologer fra? Hva koster dette? Hun sier at det er knapphet på fagfolk og etterlyser en prioritering i et presset helsevesen.
Kjersti Toppe spør også om det skal være tillatt for en 18-årig jente å kreve assistert befruktning, og peker på at det spørsmålet aldri har blitt debattert skikkelig.
Helseminister Bent Høie sier til Vårt Land at hans jobb som statsråd er å være behjelpelig med lovteknisk bistand til Ap, Frp og SV, og på spørsmål om hvor ansvarlig det er at eggdonasjon og assistert befruktning nå vedtas uten høring, svarer han:
Temaet har vært veldig sterkt debattert i offentligheten og tematisert i utredningsarbeid og stortingsmeldingen om bioteknologi. Jeg opplever at problemstillingen er godt belyst.