Pensum ved UiO anno 2024: Virkelig­heten er en sosial konstruksjon

Foto: Kon Karampelas fra Unsplash
Foto: Kon Karampelas fra Unsplash

Undervisningen til Examen philosophicum, en forberedende prøve ved universitetene, var i sin tid en slags garantist for at studentene ble eksponert for de intellektuelle standardene som tenkningens historie har utmeislet.

Med innførings­kursene i logikk, filosofi og andre emner skulle studentene lære å skille et godt resonnement fra et dårlig og rimelige påstander fra vrøvl. Legendarisk i så måte er f.eks. læreboken «Noen elementære logiske emner» av filosofen Arne Næss (1912–2009). Det skriver Document.no.

Document.no skriver videre:

Men i dag ser også ex.phil. ut til å ha blitt dratt med inn i woke-malstrøm­men som gjør sjarlataner til stjerner og suger det sunne vettet ned i mørket.

Anne Kalvig gir fredag publikum en indikasjon på akkurat dét i en post på Facebook.

Pensum ved universitetet anno 2024 er med andre ord at virkelig­heten er en sosial konstruksjon.

Her er noe av forklaringen på hvorfor samfunnet godtar løgn som sannhet, fastslår religions­viteren, som gjorde en Jordan Peterson da hun i fjor sa opp sitt professorat ved Universitetet i Stavanger (UiS) etter 25 år ved institusjonen fordi hun ikke ville bruke kvinnelige pronomen på biologiske menn.

 

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter

Foto: Nicolas Hoizey fra Unsplash

CitizenGo vil beskytte kvinner i OL

Organisasjonen CitizenGo skriver på sine hjemmesider: The International Olympic Committee (IOC) did not just leave the door open for “transgender” athletes to sweep the field

City Stock photos by Vecteezy

Miljø påvirker seksuell orientering

Et av de mest oppsiktsvekkende funnene fra denne studien på to millioner dansker er forskjellen i sannsynlighet for å gifte seg heterofilt vs. homofilt, basert