Pensum ved UiO anno 2024: Virkelig­heten er en sosial konstruksjon

Foto: Kon Karampelas fra Unsplash
Foto: Kon Karampelas fra Unsplash

Undervisningen til Examen philosophicum, en forberedende prøve ved universitetene, var i sin tid en slags garantist for at studentene ble eksponert for de intellektuelle standardene som tenkningens historie har utmeislet.

Med innførings­kursene i logikk, filosofi og andre emner skulle studentene lære å skille et godt resonnement fra et dårlig og rimelige påstander fra vrøvl. Legendarisk i så måte er f.eks. læreboken «Noen elementære logiske emner» av filosofen Arne Næss (1912–2009). Det skriver Document.no.

Document.no skriver videre:

Men i dag ser også ex.phil. ut til å ha blitt dratt med inn i woke-malstrøm­men som gjør sjarlataner til stjerner og suger det sunne vettet ned i mørket.

Anne Kalvig gir fredag publikum en indikasjon på akkurat dét i en post på Facebook.

Pensum ved universitetet anno 2024 er med andre ord at virkelig­heten er en sosial konstruksjon.

Her er noe av forklaringen på hvorfor samfunnet godtar løgn som sannhet, fastslår religions­viteren, som gjorde en Jordan Peterson da hun i fjor sa opp sitt professorat ved Universitetet i Stavanger (UiS) etter 25 år ved institusjonen fordi hun ikke ville bruke kvinnelige pronomen på biologiske menn.

 

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter

Foto fra Vecteezy

Regnbuemesse i Tromsø domkirke

Pride har inntatt Den norske kirke med full kraft. Senest ute er Arctic Pride, som feires i Tromsø. Programmet er omfattende, som blant annet «Pride