Hvordan forholder tilhengerne av liberal seksualitet og radikal kjønnsteori seg til pedofili? I boka Samtykket tar Vanessa Springora et oppgjør med en kultur som i flere tiår har lukket øynene for overgrep mot barn.
Vanessa Springora er selv et offer for denne kulturen. Da hun var 13 år gammel, møter hun hun den berømte forfatteren Gabriel Matzneff som da var 50 år, og hun blir snart gjenstand for hans oppmerksomhet. De innleder et forhold, og både moren, det litterære miljøet – og etter hvert også politiet – ser en annen vei.
Vanessa Springora mister etter hvert kontakten med resten av verden. Hun lever kun i forholdet til Gabriel Matzneff, og aner til slutt ikke hvem hun er. Hun slutter på skolen og mister venner, men hun vet at Gabriel Matzneff skriver dagbøker om deres forhold, dagbøker som blir utgangspunktet for flere bøker. Bøker som hjemsøker henne lenge etter at hun ble voksen.
Gabriel Matzneff var sentral i en liberal bevegelse som arbeidet for å legalisere pedofili. Det var en bevegelse som bestod av de fleste av Frankrikes intellektuelle på venstresiden. Personer som selv i dag blir hyllet og holdt fram som ideologiske idealer. Mennesker som mener at sex er noe unge mennesker bør lære av en eldre partner. Det minner om idealene fra antikkens Hellas.
Boken Samtykket er et knallhardt oppgjør med en kultur og tenkning som dyrker seksualiteten som grunnlaget for vår lykke, inkludert barn. Den er lettlest, men opprivende.
Jeg ser at noen omtaler boka som en Me-too bok. Men dette handler ikke om me-too, dette er overgrep mot barn og tyveri av en barne- og ungdomstid. Det er en bok som fillerister idealene vi finner hos organisasjonen FRI og dyrkingen av Pride. Det er noe helt annet enn konflikter mellom voksne.