Storbritannia får forbud mot konverteringsterapi, men usikkert om transpersoner blir inkludert

Terapi
Foto: Nik Shuliahin fra Unsplash

I trontalen tirsdag denne uken forpliktet Boris Johnsons regjeringen seg igjen på å innføre såkalt konverteringsterapi for personer under 18 år, ifølge BBC.

Prins Charles leste at regjeringen vil forby «avskyelige praksiser som ikke fungerer og forårsaker omfattende skade» og beskytte menneskers rett til å elske den de vil, melder Premier Christian News.

Tronarvingen måtte lese talen fordi dronning Elizabeth (96) ikke kunne stille av helsemessige årsaker.

Internasjonal trend

Allerede i 2018 varslet daværende statsminister Theresa May at regjeringen ville innføre et slikt forbud.

Liknende bestemmelser er allerede innført i Tyskland, Brasil, Argentina, Taiwan, India og New Zealand.

I Norge sendte Solberg-regjeringen et forslag ut på høring i fjor sommer, men opposisjonen mente det ikke gikk langt nok.

Etter regjeringsskiftet har likestillingsminister Annette Trettebergstuen (Ap) fortsatt ikke lagt fram sitt forslag.

Garanti til foreldre

En talsperson for Boris Johnson sa til journalister at det var «viktig at friheten til å uttrykke religiøs lære ikke er påvirket» av den nye loven, skriver The Daily Mail.

Ytringsfriheten skal bli ivaretatt ved at foreldre, helsepersonell og lærere «kan fortsette å ha samtaler med mennesker som søker støtte».

Avviser kompromiss

Lovforslaget inneholder ikke forbud mot terapi for kjønnsidentitet. Det er ventet å utløse konflikt med partifeller av statsminister Boris Johnson i parlamentet som er opptatt av transrettigheter.

Regjeringen vil utrede et slikt forbud videre på grunn av «komplesiteten i spørsmålene og behovet for videre nøye ettertanke».

Parlamentsmedlem Ben Evritt er urokkelig:

«Konverteringsterapi er absolutt avskyelig og vi trenger å sikre at forbudet er trans-inkluderende», skrev han på Twitter etter talen.

«En hellig reise»

Kristne aktører har engasjert seg på begge sider av debatten.

Tidligere erkebiskop av Canterbury, Rowan Williams, var i april en av flere kirkeledere som signerte et brev til Johnson der de tok til orde for at forbud.

«Å være trans er å legge ut på en hellig reise for å bli hel: verdifull, æret og elsket av seg selv, andre og Gud», skrev de i brevet.

Tidligere LHBT-rådgiver for regjeringen, Jayne Ozanne, har også engasjert seg sterkt for liberalisering i Church of England i disse spørsmålene. Hun kaller det en «stor skam» at transpersoner er utelatt fra forbudet, melder The Daily Mail.

Vil verne trosfrihet

Church of England har støttet et forbud, men flere konservative kristne organisasjoner har advart mot følgene.

Evangelical Alliance, som oppgir å representere 3.500 menigheter i Storbritannia har alliansen uttrykt bekymring for at trosfriheten kan bli svekket.

I fortsettelsen vil alliansen «fortsette å støtte regjeringen i å innføre lovgivning som forbyr praksiser med tvang og misbruk, men sikre at individer kan søke den åndelige støtten de velger», heter det i et nyhetsbrev fra alliansen.

«LHBT-blasfemi»

Talsperson for kampanjen «Let Us Pray», Simon Calvert, mener mange av de som ønsker et forbud, ikke er enige med regjeringen i at trosfriheten skal beskyttes. I stedet mener han de ønsker seg en LHBT-utgave av en blasfemilov.

– Ved å gå videre med et forbud risikerer regjeringen å gi disse aktivistene et veto mot vanlige, uskyldige, hverdagslige aktiviteter i menigheter, sier Calvert til Premier Christian Media.

 

Dagen

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter

Foto: James A Molnar fra Unsplash

Fri’s nye politisk plattform

Organisasjonen Fri vedtok nylig sin nye politiske plattform. Den er svært omfattende, men bør leses ettersom Fri har stor innflytelse på den politiske utviklingen knyttet