– Jeg gidder snart ikke bruke mer tid på disse og på Twitter, sier Anette Trettebergstuen (Ap) til kulturavisen Subjekt.
Likestillingsministeren er oppgitt over deler av debattnivået i transdebatten på det sosiale mediet som teslagründer Elon Musk nylig kjøpte opp.
Debatten om transpersoner med deres rettigheter og identitet har vært høy i hele år.
I juni ble kvinneaktisten Christina Ellingsen avhørt av politiet i fire timer om en rekke Twitter-meldinger om kjønn.
– Jeg har blitt anmeldt for å si at menn ikke er kvinner, sa Ellingsen til Dagen etter forhøret.
Omtales som ekstreme
Trettebergstuen har fått mye motbør for å være en aktivist på vegne av Foreningen Fri og for å motarbeide transkritiske feminister.
Disse feministene frykter utvanning av kvinnekjønnet, noe de mener vil undergrave kvinnekampen. De reagerer på hvordan de omtales som ekstreme av Trettebergstuen.
– Skriver dritt om skeive
Twitter-krigen, som Dagbladet kaller det, startet med at Trettebergstuen gikk ut i flere medier for å klage på transkritikere, som hun mener har blitt verre de siste årene.
– Når jeg velger å gjøre dette, er det fordi det er viktig for meg å vise de transpersonene som mottar dette som jeg vil kalle hets, at de ikke står alene. Og at vi og jeg er med dem, sier statsråden til Dagbladet.
Avisen spør om Trettebergstuen som statsråd ikke bør tåle en tøff tone, særlig når hun gjør det samme selv.
– Av og til er man nødt å sette skapet på plass. Dette blir en instinktiv reaksjon på dritt de skriver om skeive personer. De lytter ikke til argumenter og hevder at å snakke med barn om kjønnsidentitet er blitt straffbart. Vi kobles til ting vi aldri har sagt og ment, sier hun til Dagbladet.
Til avisen tilføyer Trettebergstuen at narrativet i denne debatten har blitt ekstrem.
En av mange feminister som reagerer på statsrådens omtale er samfunnsviter Monica Østbø.
– Kjære Trettebergstuen. Nei. Jeg nekter å la meg definere som ekstremist av deg bare for jeg kjemper for kvinner og barns rettigheter. En liten oppdatering på hva en ekstremist er, er vel på sin plass, siden du ser ut til å ha litt flytende definisjon, skriver hun på Twitter.
I tillegg kritiserer Østbø den nære relasjonen til organisasjonen Fri, som har vært på besøk hos både Trettebergstuen og Ekstremismekommisjonen nylig. Fokuset var transkritiske kvinnebevegelser.
Svarer ikke
Trettebergstuen svarer på Twitter:
– Har jeg kalt noen ekstremist? Hvor? Nope!
Da blir hun møtt med spørsmålet om hun ikke mener at «Terf-er» er ekstremister? Enkelt sagt er såkalte «terfere» feminister som mener transkvinner ikke er kvinner.
Likestillingsministeren svarer ikke.
Men det gjør hun til Subjekt:
– Dette er stråmannsargumentasjon, og fullstendig useriøst. Det er en sånn «har du sluttet å slå din kone»-situasjon. Det nytter ikke komme med fakta og seriøse svar.